Poznat iznos usklađivanja mirovina: Prosječni umirovljenik od “povišice” neće imati ni za tri litre mlijeka!

Josip Mihaljević
22. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Prvo usklađivanje mirovina ove godine jedva će podebljati skromne umirovljeničke novčanike. Usporio je rast plaća, a formula usklađivanja će umirovljenicima podići mirovinu za tek 0,7 posto. Na prosječnu mirovinu to je 17 kuna povišice, nedovoljno ni za tri litre mlijeka.

pare

Foto: Unsplash

Travanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima s prosječnom mirovinom donijet će 17 kuna veću mirovinu, piše Vecernji.hr. Usklađivanje iznosi tek 0,7 posto jer je znatno usporio rast plaća. Za usporedbu, posljednje usklađivanje je iznosilo 2,44 posto, a tada je prosječna mirovina narasla za 60 kuna.

Formula usklađivanja ovoga puta nije imala s čime raditi. Plaće su u drugom dijelu 2019. godine rasle za samo 0,7 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, kada

hzmo
HZMO odgovorio zašto umirovljenici iz 2019. godine povišicu dobivaju tek u travnju

je rast plaća iznosio 3,4%.

Razlog većeg rasta prošle godine je država, koja je prošle godine u nekoliko navrata dizala plaće u javnom sektoru. Porezna reforma je privatnicima omogućila dizanje plaća kroz bonuse, odnosno neoporezive naknade.

Samim time što su neoporezive, one ne ulaze u izračun bruto plaće, što znači da ne ulaze ni u formulu za usklađivanje mirovina. “Povišica” će se isplatiti u travnju, zajedno sa zaostacima za siječanj i veljaču.

Poznat iznos usklađivanja mirovina: Prosječni umirovljenik od “povišice” neće imati ni za tri litre mlijeka!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap