Umirovljenici pozitivom pobijedili mjesece izolacije bez posjeta najmilijih

Jasmina Grgurić Zanze
18. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Opasnost od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje nije prošla. Iako se činilo kako sve ide u smjeru proglašenja kraja epidemije, Stožer civilne zaštite izvijestio je danas o 11 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata. Na poseban oprez pozivaju se i dalje starije osobe, dok u domovima umirovljenika nema potpunog popuštanja mjera. Korisnici su mjesece proveli u strogoj izolaciji bez posjeta, a u tomu im je najviše pomogla – pozitiva!

Ilustracija: Rawpixsel

Deseci tisuća hrvatskih umirovljenika proveli su nekoliko mjeseci u potpunoj izolaciji, bez susreta sa svojim najmilijima. Posjete u domovima za starije su bile zabranjenje, a stroža pravila nego drugdje i dalje su tamo na snazi. Preostalo im nije ništa drugo nego da se okrenu jedni drugima i svojim redovnim aktivnostima i pozitivi.

“Ne smije čovjek biti u strahu. Mora izdržati”

Tako su učinili i stanari doma za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, gdje su Slatke Trešnje u zboru spremno zapjevale i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji im je nedugo nakon zabrane posjeta došao u goste s darovima.

“Jučer smo pjevali dva sata, lijepo nam je, to je jedna dobra i krasna grupa, pristojni i kulturni ljudi. Volimo ovaj dom” – za RTL Vijesti je kazala korisnica Ankica Šoštarić.

Ljubica Marić nadovezala se kako kod kuće nije puno svirala, ali to se promijenilo nakon dolaska u dom, u kojem stanuje već deset godina.

Sličan pozitivni stav imaju mnogi među 338 korisnika, što im je pomoglo da nekoliko mjeseci prebrode bez fizičkog kontakta s članovima obitelji, prijateljima, bez izlazaka u vanjski svijet. Usamljeni pak nisu bili.

“Ne smije čovjek odmah biti u strahu pa kako bude. Mora na neki način pokušati izdržati. Bili smo dobri svi, disciplinirani, nismo imalo posjeta, a ni ovakvih priredbi na koje smo naučili” – kaže Mile Keser.

Posjete uz strogu proceduru

Socijalna radnica Doma za starije osobe Trešnjevka, Gorana Karabatić kazala je da svakom korisniku treba uručiti medalju za strpljivost, razumijevanje i sve drugo o proteklom periodu. Bili su, kaže, fenomenalni.

Korisnici domova požalili se na ograničenje slobode kretanja i posjeta

Otvoren je i frizerski salon pa su mnogi oazu za druženje uz uljepšavanje pronašli tamo, okupljanja su ponovno dozvoljena, a i toliko očekivane posjete. Pritom se pazi na dezinfekciju, mjeri se temperatura, potpisuje izjava, uzimaju svi podaci. Kraći izlasci korisnika trebaju se posebno najaviti na recepciji, a mogući su i višednevni izleti s obitelji, također uz potpisanu izjavu da nemaju simptome koronavirusa, uz obavezno i dalje pridržavanje svih epidemioloških mjera.

A koliko je to važno, vidimo i iz najnovijih podataka Stožera civilne zaštite o 11 novoobljelih u protekla 24 sata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap