Umirovljenici otkrili očekivanja od nove vlasti: ‘Molim Vladu da se orijentira na one koji su jadni i bijedni’

Luka Kalac
18. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Trećinu glasačkog tijela u Hrvatskoj čine umirovljenici. Upravo zato su umirovljenice i umirovljenici iz zagrebačkog Doma za starije osobe Centar u izbornoj noći otkrili jesu li rezultati parlamentarnih izbora ispunili njihova očekivanja. Otkrili su za koga većina umirovljenika u Hrvatskoj glasa, ali i svoja očekivanja od nove Vlade. Za kraj su komentirali kako trenutno izgleda život umirovljenika u Hrvatskoj.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.

Umirovljenik | Foto: Unsplash / Mykyta Martynenko

Hrvatska broji 3.871.833 stanovnika, od kojih je više od 1.200.000 umirovljenika. Sagledavajući takav omjer, može se reći kako umirovljenici čine čak trećinu glasačkog tijela.

U zagrebačkom Domu za starije osobe Centar, reporter RTL-a Danas razgovarao je s umirovljenicima koji su mu otkrili jesu li rezultati ispunili njihova očekivanja, za koga će najviše glasati i što očekuju od nove Vlade.

Očekivanja umirovljenika

Gospođa Jelena iz Doma za starije osobe Centar je otkrila je li očekivala ovakve rezultate parlamentarnih izbora.

– S obzirom na veću izlaznost naravno da su i rezultati bolji. Pozitivno je da je puno ljudi izašlo na birališta. Ja sam zadovoljna i ja sam jedna od onih koja je izašla na biralište i obavila svoju građansku dužnost. Ponosna sam i od svoje 18 godine nisam ni jednom propustila izbore, izjavila je gospođa Jelena za net.hr.

S druge strane, gospođa Katica je otkrila za koga umirovljenici u Hrvatskoj najviše glasaju.

– Kako koji, različito glasaju, raširili su se. Ja sam smatrala da su možda trebali za umirovljenike, ali ne, oni su se razdvojili tako da nisam sigurna za koga će umirovljenici glasati. Glasat će za one koji će njima nešto dati, a svaki to obećava, tvrdi gospođa Katica.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika
Gabričević objasnio zašto HSU prvi put na izbore ide s HDZ-om: 'Dogovorili smo 13. mirovinu'

Očekivanja od nove Vlade

Umirovljenici doista nemaju velika očekivanja od Vlade, već samo žele da im se omogući život dostojan čovjeka.

– Očekujem da odmah reagira, a ne da čeka 2028. i da svake godine onda kao povećava penzionerima mirovine. Očekujem da nova Vlada drugi dan umirovljenicima poveća mirovine i da se uskladi s plaćama, smatra gospođa Katica.

– Ja želim više socijalne jednakosti, manje korupcije, više šansi za mlade ljude da imaju prosperitet u svojoj domovini, veće mirovine i da cijene doma ostanu ovakve kakve su sada, dodala je, prema pisanju portala net.hr.

Trenutni život umirovljenika u Hrvatskoj

Više o životu umirovljenika u Hrvatskoj rekla je gospođa Jelena koja je pojasnila kako situacija nije podjednaka za sve i u svim dijelovima zemlje.

– To je relativan pojam, ovisi u kojem dijelu Hrvatske žive. Svaki drugačije, ali teško je vidjeti umirovljenike vani na cestama kada ruju po kontejnerima. To je žalosno, molim novu Vladu da se isključivo orijentira na umirovljenike koji su jadni i bijedni, zaključila je gospođa Jelena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap