Gabričević objasnio zašto HSU prvi put na izbore ide s HDZ-om: ‘Dogovorili smo 13. mirovinu’

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević, zadovoljan je suradnjom s HDZ-om u proteklom mandatu. Po prvi put s njima će na izbore, što im otvara šanse za još jedan saborski mandat. Čelnik HSU-a kaže da su s HDZ-om već dogovorili 30 posto veće mirovine, ali i uvođenje trinaeste mirovine. Njezin će iznos ovisiti o godinama radnog staža, a za prosječnu mirovinu Gabričević se nada da će doseći čak 800 eura.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika

Veselko Gabričević | Foto: Mirovina.hr

Iz redova HSU-a više se puta moglo čuti da se iz oporbe baš i ne može puno toga napraviti za umirovljenike. Da su na izbore išli samostalno, upitno je bi li prešli izborni prag. Odlučili su se stoga na suradnju s HDZ-om koja im daje šanse u sedmoj izbornoj jedinici, gdje je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević šesti na listi. Gabričević je sada i javno nabrojao razloge zbog kojih najstarija umirovljenička stranka s više od dva desetljeća saborskih mandata sada po prvi put na izbore ide s HDZ-om. Nije to loše ni za HDZ kojemu će HSU svakako donijeti koji glas više.

Suradnja s HDZ-om protekle četiri godine bila je intenzivna i plodna. Za to vrijeme je, kaže Gabričević, riješeno ono što se pokušavalo riješiti 20 godina.

Gabričević nahvalio besplatnu vožnju za umirovljenike

– Izmjenama zakona su obiteljske mirovine riješene, povećane 10 posto, a supružnik umrlog člana ima pravo primati 27 posto mirovine pokojnog, odnosno pokojne. Mirovine su isto tako nominalno rasle gotovo 63 posto. Za Vlade Zorana Milanovića prosječne mirovine su bile 287 eura, a sada iznose 560 eura, rekao je Gabričević.

HSU se, kaže, godinama zalagao da se ukine tri posto dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima. Ovo je, dodaje, prva Vlada koja je imala sluha za to i napraviti. Čelnik HSU-a nahvalio je i besplatnu vožnju vlakom za umirovljenike i starije osobe, o čemu smo više pisali ovdje. Sjetio se i umirovljenika na otocima koji se besplatno voze brodom, a pohvalio je i povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu više možete pročitati ovdje.

Za naredno razdoblje s HDZ-om su, kaže, dogovorili 30 posto povećanje mirovina, ali i trinaestu mirovinu.

Dogovorili 30 posto veći mirovinu, ali i 13. mirovinu

Šemper: 'Trinaesta mirovina je samo obećanje, Vlada nema toliko novca za umirovljenike'

– Dogovorili smo da u naredne četiri godine reguliramo zakonom da umirovljenici primaju 13. mirovinu čiji će iznos biti sukladan broju godina radnog staža. O tome se nije moglo ni sanjati, istaknuo je Gabričević.

Kroz četiri godine HDZ planira podići mirovine 30 posto. Prosječna mirovina iznosit će, prema obećanjima, 750 eura, a Gabričević se nada i iznosu od 800 eura.

– Oni s 40 godina radnog staža do kraja mandata bi trebali imati najmanje 1.180 eura mirovine, a umirovljenici s 35 godina 980 eura. Za to ćemo se zalagati, kao i da resorno ministarstvo izda umirovljeničku karticu za ostvarivanje popusta za kupovine, poručio je Veselko Gabričević danas u Karlovcu.

Umirovljenici, vjerujete li da ćete nakon izbora živjeti bolje?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap