Umirovljenici oduševljeni idejom da postanu inspektori: “Radili bi to džabe!”

Josip Mihaljević
15. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske predložio je tijelima vlasti drugačiji oblik inspekcijskog nadzora ustanova koje pružaju skrb i smještaj starijima. Iako je njihov prijedlog u konačnici odbijen, umirovljenici su pozitivno reagirali na njega iz više razloga.

inspekcija

Foto: Unsplash

Desetak inspektora socijalne skrbi pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ne može tvrditi da ima kontrolu nad velikom i raštrkanom broju ustanova koje skrbe i pružaju smještaj starijima.

Paradoksalno, županije su pravna tijela koja domovima daju dozvolu za rad, a inspekcije pri ministarstvu bi tada trebale vršiti nadzor.

Više puta je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobilo prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske o drugačijem uređivanju sustava nadzora, no prijedlozi su im odbijeni.

Kako bi izgledao novi nadzor?

Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše - umirovljenici!

Budući da su županije te koje domovima za starije izdaju dozvole za rad, Sindikat umirovljenika predlaže da se i inspekcije presele u domenu županija. Tada bi županijske inspekcije vršile nadzor nad ustanovama unutar granica županije, no morali bi znatno povećati kapacitet inspektora.

Sindikat umirovljenika je predložio da se postojećim inspektorima pridruže i civilni inspektori, ljudi iz raznih udruga, vjerskih zajednica, centara za pomoć itd., koji bi prije toga morali završiti edukacijski tečaj. Oni bi svoj posao mogli raditi preko ugovora o djelu, na pola radnog vremena, a bili bi i plaćeni.

Mogli bi nenajavljeno obilaziti domove za starije, a na bilo koju nepravilnost bi prijavili profesionalnim inspektorima koji bi dalje mogli postupati po zakonu. Takvih primjera kombiniranog državnog i civilnog nadzora, tvrde u Sindikatu umirovljenika, ima diljem Europe.

Civilni inspektori mogli bi biti i umirovljenici! U njihovom je interesu da domovi za starije funkcioniraju dobro, a kvaliteta domova za starije je itekako umirovljeničko pitanje.

Mnogi oduševljeni prijedlogom, inspekciju bi radili džabe

Umirovljenici su preko društvenih mreža reagirali na prijedlog Sindikata umirovljenika, a najveći broj njih bio je oduševljen. Idu toliko daleko da tvrde da bi posao inspekcije radili džabe, te su svjesni važnosti ovog pitanja.

 

 

 

 

 

Ima i onih koji misle da je prijedlog glupost

Kao i kod svake nove ideje, koja je pomalo i radikalna, pronašli smo i komentare nezadovoljnika. Oni u startu misle da bi poslove inspekcije umirovljenici dobili preko veze, a dobar dio njih smatra da umirovljenici nisu tu da služe kao flaster nesposobnoj državi koja ne radi svoj posao.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap