Umirovljenici od 1. srpnja imaju obavezu preuzimanja odrezaka u banci

Jasmina Grgurić Zanze
28. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici koji žive na području Bosne i Hercegovine, a mirovinu primaju preko bankovnih računa, od 1. srpnja ponovno imaju obavezu preuzimati svoje odreske od mirovine. Obaveza je bila ukinuta na početku pandemije, a sada je ponovno uvedena zbog povoljne epidemiološke slike.

Ilustracija: Pixabay

Federalni zavod MIO obavještava korisnike mirovine koji žive na području BiH, a mirovinu primaju preko bankovnih računa, da je od 1. srpnja 2021. godine, zbog povoljnih epidemioloških prilika, ponovno na snazi obveza preuzimanja odrezaka od mirovine.

Umirovljenici koji mirovinu primaju preko banaka obvezni su u roku od 90 dana preuzeti mirovinski odrezak, kako ne bi dolazilo do nepotrebne obustave isplate mirovina.

Umirovljenici u BiH izborili novčanu pomoć, uplata stiže u kolovozu!

Iz Federalnog zavoda za MIO podsjećaju da je obveza preuzimanja odrezaka bila na snazi do početka pandemije koronavirusa, ali je zbog zaštite zdravlja umirovljenika bila stavljena izvan snage.

Poboljšanjem epidemioloških prilika ponovno se uvodi navedena obveza, priopćeno je.

Susjedne umirovljenike u kolovozu čeka i isplata jednokratne novčane pomoći u krizi, jer su ove godine ostali i bez redovnog travanjskog usklađivanja koje bi im donijelo makar malene povišice. Predstavnici umirovljenika kod premijera se nisu uspjeli izboriti za redovno povećanje mirovina, ali jesu za dodatak koji će iznositi od 100 do 120 konvertibilnih maraka, što je od oko 380 do 460 kuna. Stariji građani nisu zadovoljni s tako malenim iznosima, tim više jer najniža mirovna iznosi oko 1.500 kuna, a koju prima oko 175.000 građana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap