Umirovljenici o dodatku: “Iznosi nisu dovoljni, bilo bi dobro kada bi mirovine za toliko porasle”

Jasmina Grgurić
12. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Nakon jutrošnjeg sastanka na kojemu je premijer predstavio odluku o isplati covid dodatka umirovljenicima, izjave su dali i predstavnici umirovljeničkih udruga i stranaka koje su sudjelovale u pregovorima. Svjesni su, kažu, da iznosi nisu dovoljni, ali pomoći će starijim građanima u krizi.

J. Petrović, V. Gabričević i V. Fortuna (Snimak zaslona/Vlada RH)

Krajem travnja umirovljenicima će biti isplaćeno od 400 do 1.200 kuna covid dodatka, ovisno o visini mirovine. Oni koji ostvaruju do 1.500 kuna dobit će 1.200 kuna, po 900 kuna bit će isplaćeno umirovljenicima s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna, 600 kuna ide onima s ukupnim mirovinskim primanjima od 2.000 do 3.000 kuna, dok će 400 kuna dobiti umirovljenici s mirovinama od 3.000 do 4.000 kuna.

Petrović: Mirovine u realnom smislu padaju

“Pohvala Ministarstvu rada i mirovinskog sustava što su naše upite i insistiranja prihvaćali socijalno osjetljivo i tako pomogli da dođemo do nečega što će pomoći ljudima u uvjetima pandemije, da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i živjeti malo dostojanstvenije…

Stiže covid dodatak! Od 400 do 1.200 kuna za 850.000 umirovljenika!

Bilo bi dobro kada bi mirovine trajno porasle za te iznose, s obzirom da je zadnje povećanje mirovina, odnosno indeksacija bila samo 0,56 posto. Došli smo nažalost do udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto, što govori da mirovine padaju u realnom smislu. Ipak, ovo je dosad najveće davanje umirovljenicima nakon onog poznatog vraćanja duga. Želimo zahvaliti premijeru na njegovoj pouzdanosti. Kada smo započeli ovu inicijativu prije godinu dana, ubrzo je uslijedio sastanak i premijer je tada dao obećanje” – rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Da je ovime napravljen veliki iskorak za umirovljenike, smatra i predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna.

Gabričević: Nije dovoljno, ali mnogima će puno značiti

“Ovo je veliki iskorak kojim će sada 860 tisuća umirovljenika dobiti iznose ovisno o primanjima. Imamo i upite zašto se dodatak ne daje svima, uvijek postoji još nešto, ali ovdje je do 4.000 kuna postavljen cenzus potpuno solidan. To je veliki broj građana koji će dobiti tu pomoć covid dodatka, jako puno će im značiti. Naši umirovljenici će si s ovime pomoći” – kazala je nakon sastanka s premijerom Fortuna.

U pregovorima je sudjelovao i novi predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević.

“Svi smo se složili da je velika većina umirovljenika ugrožena, pogotovo sada u vrijeme pandemije. Nama je svima jasno da ova sredstva nisu dostatna da bi veliki broj umirovljenika pokrpao rupe u svom kućnom budžetu. Međutim, mnogima će mnogo značiti i pored jedne mirovine biti još jedna mirovina pa su ova sredstva i te kako značajna. Ona nisu bila predviđena u proračunu i nije ih bilo lako iznaći” – kazao je Gabričević.

Umirovljenici o dodatku: “Iznosi nisu dovoljni, bilo bi dobro kada bi mirovine za toliko porasle”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap