Umirovljenici nepoželjni na moru: “Šta će nam sirotinja koja svoje konzerve odvlači za sobom?”

Josip Mihaljević
26. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

“Super, nek idu di im je jeftinije! Ja bih još digla cijene zašto bi umjetni Dubai bio skuplji od prekrasnog Jadrana, nema razloga. Osim toga, šta će nam sirotinja koja svoje konzerve odvlači za sobom? Nek budemo samo za one koji mogu platiti. Našu domovinu skupo obranili i zašto ne bi bila skupa? Ne treba nam sirotinja. Ni ja ne idem di ne mogu sebi platit tako i oni nek idu di im je jeftinije…”

Foto: Pixabay

Gornji komentar jedna je umirovljenica pročitala na Facebooku i podijelila ga s tri i pol tisuće umirovljenika u našoj grupi Umirovljenici Hrvatske.

I to u situaciji gdje neki gradovi na Jadranu povećavaju cijene parkinga za jednodnevni dolazak autobusa s 300 na 1.000 kuna, dodatno otežavajući umirovljenicima i umirovljeničkim udrugama dolazak na Jadran makar na jednodnevni izlet. Prošle godine je buku radila Crikvenica, a ove godine Malinska.

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske reagirali su na takvu praksu pojedinih gradova i kazali da se radi o čistoj diskriminaciji. Njihovu reakciju možete pročitati ovdje.

S osobitom pažnjom popratit će reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade kako bi obranili pravo svih umirovljenika i socijalno depriviranih osoba jer se i na ovaj način, a ne samo malim mirovinama, pokazuje odnos prema njima, piše novilist.hr.

Uostalom, Biserka Budigam iz Sindikata umirovljenika kaže da se ne radi o hordi umirovljenika koji stvaraju gužvu na Jadranu, s obzirom da organiziraju jedan autobus srijedom koji umirovljenike košta 70 kuna.

“Ne znamo zašto se podiglo te cijene, umirovljenici nisu nekakvi razbijači, već je među njima puno onih koji žive od 1.700 kuna mirovine i ovo im je jedini način da dođu na more. Ne znam zašto smetamo, kad nas na nekim plažama, kod Thallaasotherapije u Crikvenici normalno puštali na plažu”, kazala je Novom listu.

“To nije diskriminacija, nego uvodimo reda!”

Sporna Malinska kaže da se ne radi o diskriminaciji, nego se nastoji uvesti barem malo reda u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Načelnik općine Robert Anton Kraljić tvrdi da su zbog toga imali i prometni kolaps:

“Općina u srcu sezone ne može podnijeti 20 do 30 autobusa, koliko ih je dolazilo od sredine srpnja do sredine kolovoza. Mi tu u mjestu imamo mjesta za 4 linijska autobusa, tako da možete misliti kakva je to gužva bila kada je na toliko mjesta dolazilo po dvadesetak autobusa. Da je nekome, nedajbože, pozlilo, hitna pomoć ne bi mogla proći. Zato smo htjeli uvesti reda pa smo, kada smo preuzeli mandat, u sezoni 2014. uzeli u najam teren u Poslovnoj zoni gdje smo napravili veliki parking za te autobuse upravo kako bismo rasteretili centar mjesta”, kazao je Novom listu.

Tamo je cijena parkinga bila 300 kuna, ali su je zbog pritiska Turističkog i Općinskog vijeća povećali na 1.000 kako bi smanjili “pritisak tih autobusa”. Sve to jer su četvrtkom, petkom i vikendima znali imati po dvije tisuće jednodnevnih izletnika u samoj Malinskoj.

Tvrdi da je on htio staviti 500 ili 700 kuna cijenu parkinga jer suosjeća s ljudima, ali njegov prijedlog nije prošao i Vijeće je izglasalo iznos od 1.000 kuna. Dodao je pak da se radi o posjetiteljima od kojih se ne može “ubrati” boravišna pristrojba jer oni ne noće u mjestu, ali Općina svejedno mora odvozti smeće, osigurati redare za usmjeravanje autobusa i slično.

Pravobraniteljica uključena u priču

Pravobraniteljica Lora Vidović prošle se godine u sličnom slučaju bavila Crikvenicom, a ove godine je u proceduri Malinska.

U priču su je uključili SUH i MUH pritužbom zbog mogućeg diskriminatornog učinka Odluke Općinskog vijeća Malinske-Dubašnice o izmjenama i dopunama Pravilnika o javnim parkiralištima na kojima se obavlja naplata, načinu naplate i visini naknade za parkiranje.

Zatraženo je i očitovanje načelnika Općine o razlozima povećanaj naknade te jesu li probali na neki drugi način rješiti problem opterećenja parkirališta.

“U ovom trenutku, još uvijek čekamo odgovore Općinskog vijeća. Inače, vezano za naplatu parkiranja turističkim autobusima i drugim turističkim gradovima, Sindikat umirovljenika Hrvatske obratio nam se i u lipnju prošle godine s pritužbom vezano za Odluku Grada Crikvenice o naplati vinjeta za ulazak u grad turistički autobusa s jednodnevnim izletnicima”, kazala je Vidović.

Objasnila je kako tadad prošle godine nisu utvrdili osnovanu sumnju da bi uvoženje vinjeta u Crikvenici predstavljalo neizravnu diskriminaciju umirovljenika temeljem dobi i imovnog stanja.

 

Umirovljenici nepoželjni na moru: “Šta će nam sirotinja koja svoje konzerve odvlači za sobom?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap