Diskriminacija umirovljenika na moru: Sve više gradova diže cijenu za jednodnevne izlete

Josip Mihaljević
23. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika hrvatske jučer su priopćenjem upozorili Vladu, nadležna ministarstva, gradske i općinske vlasti da ne diskriminiraju umirovljenike. Povod – cijene za autobuse koji na obalu dolaze kao jednodnevni izlet – skaču s visokih 300 na čak 1.000 kuna po danu!

javna rasprava

Foto: Pexels

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske jučer su priopćenjem upozorile institucije na diskriminatorne odluke pojedinih obalnih gradova i općina kojima de facto umirovljenicima otežavaju dolazak na obalu. Skromne mirovine im ne dopuštaju da ljetuju na Jadranu onako kako bi htjeli, a pojedine gradske vlasti im otežavaju da dođu na makar – jedan dan!

Umirovljenici su im nepoželjni gosti

Najnoviji povod za osudu SUH-a i MUH-a je odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašica koji su obavezu plaćanja autobusa u mjesto s dosadašnjih visokih 300 povećana na čak 1.000 kuna dnevno po autobusu.

Takve odluke desetkuju mogućnost umirovljeničkih udruga da za svoje članove organiziraju jednodnevne izlete i dodatno umirovljenike osuđuju na siromaštvo i neimaštinu.

U priopćenju navode Malinsku, Crikvenicu, Selca, Novi Vinodolski i druge općine za diskriminaciju starijih koje umirovljenicima ograničavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup moru na jedan jedini dan.

“Inače, odluke se, uglavnom,  ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje. Stoga umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati da će ih autobus dovesti blizu plaže. Nema humanosti i brige mogu li oni po teškim vrućinama pješačiti kilometrima do autobusa zbog nehumanih i diskriminirajućih odluka predstavnika lokalnih vlasti uz prešutno odobrenje  nadležnih ministarstava.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražit će raspravu o ovom problemu i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i Pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba. A s osobitom pažnjom pratit ćemo reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske u cjelini i braniti pravo svojih članova i svih umirovljenika i starijih i socijalno depriviranih osoba, jer se i u ovakvim situacijama jasno pokazuje odnos vlasti prema njima”, zaključuje se u priopćenju koje podpisuju predsjednica MUH-a Višnja Fortuna i predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

 

Diskriminacija umirovljenika na moru: Sve više gradova diže cijenu za jednodnevne izlete
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap