Umirovljenici – najveći dužnici: Porezna uprava objavila podatke; 71-godišnjak duguje čak 81,5 milijun kuna

Milan Dalmacija
4. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Liste poreznih dužnika predvode osobe koje po dobi imaju pravo na mirovinu. Tako jedan 71-godišnjak iz Zaprešića duguje čak 81,49 milijuna kuna. Obrtnik (66) iz Trogira duguje 47,6 milijuna kuna, a na vrhu liste tvrtki dužnika je tvrtka nekadašnjeg ‘kralja papira’ Marinka Mikulića (66).

Foto: Mirovina.hr

Porezna uprava objavila je svojevrsnu listu srama, odnosno popis dužnika i visinu njihova poreznoga duga. Lista je podijeljena u tri kategorije: kompanije, obrtnici i fizičke osobe. Kompanije i obrtnici državi zajedno duguju 4,3 milijarde kuna, dok građani duguju još 4,2 milijarde.

Na vrhu liste poreznih dužnika, u kategoriji “fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost” je Mirko Rapić iz Trogira, koji državi duguje 47,6 milijuna kuna. Ovaj 66-godišnjak je vlasnik obrta za popravak i preinake metalnih brodova. Tvrdi da država duguje njemu, a ne on državi, zbog čega vodi i nekoliko sudskih sporova, piše Jutarnji.

Posluju s državom i duguju joj

Ovrha naša svagdašnja: Ima 700 kn mirovine, 200 mu 'pojede' ovrha; Ministarstvo tek sad priprema mjere

Listu kompanija koje državi duguju porez predvodi Damex gradnja, tvrtka u vlasništvu nekadašnjeg “kralja papira” 66-godišnjeg Marinka Mikulića. On već godinama predvodi tu neslavnu listu, a dug očito ne misli platiti. Prije nekoliko godina, Telegram je pisao kako on ima dugu povijest poslovanja s državom i istodobnog neplaćanja poreza. Tvrtka inače duguje gotovo 187 milijuna kuna poreza.

Iako je dužnika na popisu fizičkih osoba u usporedbi s prošlom godinom za 4,18 posto manje, a njihov dug od 4,2 milijarde kuna, još uvijek ih je više od 30.000. Najveći dužnik je 71-godišnjak iz Zaprešića, Zvonimir Staničić. Njegov dug iznosi čak 81,49 milijuna kuna. Jutarnji navodi da je on još 2013. govorio da je njegova tvrtka služila kao “protočni bojler” u naftnom biznisu, ali da njen rad nije kontrolirao zbog obiteljske tragedije.

Tajkuni u godinama

Drugi na listi građana-dužnika je poznati 64-godišnji tajkun Željko Žužić, koji državi duguje nešto više od 41,33 milijuna kuna. On je USKOK-ov optuženik, a uvjet za njegovu kaznu je uplata 37,6 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi u državni proračun. S obzirom na to da on taj novac nije uplatio, nije jasno zašto mu pravosuđe nije aktiviralo kaznu.

Treće mjesto drži 65-godišnji Miro Vrlja, također poznat po optužnicama za financijske malverzacije. Županijski sud u Zagrebu ga je 2018. osudio na tri godine i 10 mjeseci djelomično uvjetne kazne jer je utajio tri milijuna kuna poreza na štetu svoje tvrtke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap