Umirovljenici najavili prosvjed ako im Vlada ne povisi mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
13. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Ukoliko Vlada mirovine ne poveća tijekom siječnja, umirovljenici će izaći na ulice i svoja prava zatražiti putem prosvjeda, najavio je danas predstavnik Saveza udruga umirovljenika Bosne i Hercegovine. Veliki štrajk najavljuje se za proljeće, a odluka će biti donesena već u veljači.

Ilustracija (Pixabay)

Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH najavio je za proljeće veliki prosvjed bosansko-hercegovačkih umirovljenika, prenosi Dnevnik.ba, ukoliko Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ako mirovine za siječanj ove godine ne budu uvećane za pet ili deset posto. Pritom, predviđa se kako bi na ulice moglo izaći 100.000 umirovljenika.

“To praktično znači da bi se vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine na startu izborne godine mogle suočiti s masovnim prosvjedima jedne od najugroženijih kategorija građana. Prosvjedi će, ako mirovine ne budu povećane tijekom siječnja, biti održani vjerojatno na proljeće jer ne smijemo riskirati zdravlje naših umirovljenika” – kazao je Rapa za Radio Busovača.

Iako je tamošnja Vlada već ranije najavila kako ne može povećati mirovine svim umirovljenicima, Savez ne odustaje od svojih zahtjeva da najugroženije kategorije ostvare povećanje, a na vlastima je da odluče kako i na koji način. Inače, kod naših susjeda mirovine su povećane za deset posto 2014. godine, no u međuvremenu su porasli troškovi života. Podaci govore da u BiH čak 66 posto umirovljenika živi od minimalne mirovine koja iznosi 326 maraka, što je oko 1.300 kuna, dok ona zajamčena iznosi sto maraka više. Nedostatan je to iznos za podmirivanje troškova stanovanja, režija, hrane i potrebnih lijekova.

Rapa najavljuje velike prosvjede diljem Federacije, a ukoliko do povećanja mirovina ne dođe, odluka o masovnom štrajku bit će donesena već idućeg mjeseca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap