Umirovljenici na jednoj relaciji u Slavoniji dobivaju besplatni prijevoz vlakom!

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Mnoge europske zemlje prepoznale su već odavno važnost uvođenja besplatnog javnog prijevoza za umirovljenike i starije osobe. No, u Hrvatskoj to još uvijek nije slučaj, dok odluke o popustima i subvencijama ovise tek o jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ipak, oni koji se voze Hrvatskom željeznicom od Banove Jaruge preko Daruvara do Virovitice, dakle na relaciji od oko 50 kilometara, moći će to uskoro činiti besplatno.

Foto: Pixabay

Hrvatska nema besplatni javni prijevoz za umirovljenike i starije osobe, što bi po uzoru na brojne europske zemlje svakako trebalo uvesti, tim više kada se u obzir uzme da ih većina živi ispod linije siromaštva. Nude im se tek popusti i subvencije, no oni ovise prvenstveno o dobroj volji lokalnih političara pa variraju od mjesta do mjesta.

Hrvatske željeznice umirovljenicima nude 50 posto popusta. Ipak, na jednoj 50 kilometara dugoj relaciji u Slavoniji moći će to uskoro činiti posve besplatno. Riječ je o potezu između Banove Jaruge preko Daruvara do Virovitice.

Broj vlakova na pruzi od Banove Jaruge preko Daruvara do Virovitice i iduće će godine ostati nepromijenjen, a umirovljenicima s tog područja uskoro će biti omogućen i besplatan prijevoz vlakom. Dogovoreno je to na nedavnom sastanku gradonačelnika i načelnika Lipika, Pakraca, Daruvara i Sirača s čelništvom uprave HŽ Putničkog prijevoza u Zagrebu, piše Lokalni.hr.

Umirovljenici iz susjedne zemlje dobili besplatan javni prijevoz!

Naime, prvotna namjera bila je reducirati vozni red na ovoj stoljetnoj pruzi, jer ona jedno vrijeme nije radila pa su se građani preorijentirali na druge vrste prijevoza, no to se ipak neće dogoditi. Ipak, broj putnika je mali pa će do nekih redukcija u budućnosti, ako se pruga iznova ne popularizira, zasigurno doći.

Jedna od mjera koja bi u tomu trebala pomoći jest upravo besplatni prijevoz vlakom za umirovljenike, a koju je najavio lipički gradonačelnik. Naime, na sastanku je dogovoreno kako će gradovi Lipik, Pakrac i Daruvar te Općina Sirač sufinancirati troškove željezničkog prijevoza za svoje sugrađane starije životne dobi.

Također, i studentima Požeško-slavonske županije i ove akademske godine također je osiguran besplatni prijevoz vlakom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap