Umirovljenici iz centra Umaga prokišnjava strop i mogao bi se urušiti, a ona je teško bolesna

Josip Mihaljević
1. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljena i teško bolesna profesorica fizike i elektronike Ines Kušće iz Umaga u vlastitom stanu proživljava noćnu moru. Stan se nalazi u derutnoj zgradi blizu samog centra Umaga, koji slovi za jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj. Prokišnjava joj strop; i to obilno – a došlo je to toga da se navečer mora pokrivati najlonom kako se ne bi u potpunosti smočila…

Za ‘mirovinu’ bi se u Hrvatskoj uskoro trebao naći novi naziv, jer većina umirovljenika niti miruje, niti uživa i odmara u plodovima svoga rada kako je to otprilike bilo zamišljeno.

Jedna od njih je i teško bolesna Ines Kušće iz Umaga, koja u vlastitom stanu proživljava pakao, piše glasistre.hr. Utvrđeno joj je više dijagnoza: arterijska hipertenzija, reumatoidni artritis, hipertenzivni i atsk. miokarditis, hipotireoze, gastritis, anksiozne smetnje, ortopedska dijagnoza i adenokarcinoma… popis je poprilično dug.

Ona trenutačno živi u katastrofalnim uvjetima u blizini centra grada Umaga, koji slovi kao jedan od najpoželjnijih gradova za život unutar Hrvatske. Reći da joj stan prokišnjava bilo bi nepotpuno – stan joj brutalno prokišnjava i boji se da bi joj ove zime plafon napokon mogao popustiti.

Nakon kraćih razgovora s novinarima Glasa Istre, požalila im se o svom problemu i zatražila pomoć:

“Možete li mi nekako pomoći jer ne znam komu se obratiti pa bih pokušala preko medija. Prokišnjava mi godinama na sve strane u stanu, a i strop samo što se nije srušio. Pokrivam se na krevetu najlonima kada kiša jako pljušti pa moči po sobi sa stropa na sve strane. Ne mogu dovesti stan u red jer je prekriven plastičnim kantama između kojih se provlačim sa štakom po stanu”, ispričala im je.

S prihodima od 1920 kuna ništa ne može

Novinare Glasa Istre dočekala je, kako prenose, suznih očiju, u gumenim čizmama i s otvorenim kišobranom. Prizor u stanu bio je još gori nego iz njenog opisa – promočeni zidovi, načet strop s procijepima iz kojeg šišti kiša, pune kante prljave kišnice i najloni razbacani na sve strane…

Gospođa Ines predočila im je odreske isplaćenih mirovina – 800 kuna mirovine, mjesečna socijalna pomoć od 800 kuna te subvencija troškova stanovanja Grada Umaga u visini od 320 kuna mjesečno. Sve skupa, prihodi od 1920 kuna s kojima ništa ne može popraviti.

“Ne ostane mi za osnovne životne namirnice i ostale potrepštine kad podmirim sve režijske troškove, a tu su još i lijekovi, pa kako da riješim krovište?”, pita se umirovljenica.

Tražila je ponude lokalnih građevinara za sanaciju krovišta, ali njeni susjedi nisu pristali na taj zahvat – ne prokišnjava njima i nije ih briga za nju, tvrdi umirovljenica.

Zgrada nema pričuvnog upravitelja

U zgradi staroj 65 godina većina stanara, uključujući i Ines, stanove su otkupili ili još uvijek otkupljuju od MORH-a. Zbog nesuglasja među stanarima nisu potpisali ugovor s nekim od pričuvnih upravitelja, a sada to dolazi na naplatu preko leđa jedne teško bolesne umirovljenice.

Krov nije saniran 65 godina, a Ines ne traži čuda – moli za pomoć kako bi se krov sanirao samo parcijalno – dio iznad njenog stana jer ostatak krova nije toliko ugrožen. Nakon toga morali bi potražiti pričuvnog upravitelja.

Međutim, dok se to sve ne riješi postoji velika opasnost da će zimsko vrijeme dodatno pogoršati uvjete, a strop bi se mogao urušiti u njenu kuhinju. Voda curi niz zidove i po električnim instalacijama što bi moglo dovesti i do kratkog spoja, a posljedično i požara.

Prva donacija je na vidiku

Glas Istre je kontaktirao i MORH koji je potvrdio priču o toj zgradi, ali i Centar za socijalnu skrb Buje koji pomaže umirovljenici Ines s 800 kuna mjesečno. Oni kažu da nisu nadležni za pružanje ili prikupljanje pomoći za sanaciju derutnih objekata svojih korisnika – ali voljni su vidjeti mogu li joj osigurati neku dodatnu jednokratnu pomoć.

Novinari pozivaju sugrađane Umaga i druge ljude koji žele pomoći kako bivša profesorica ne bi morala živjeti u svom stanu pod kišobranom i s velikom opasnošću od katastrofe.

Jedan obrtnik iz Umaga bio je duboko dirnut ovom pričom i već je ponudio pomoć u vidu 800 kanalica za krov, što je iznimno pohvalan čin.

 

umag umirovljenica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap