Umirovljenici i stariji od 65 besplatno se vozili vlakom 172.400 puta: HŽ pomaknuo rok za vožnju bez profila

Jasmina Grgurić Zanze
1. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Mogućnost besplatne vožnje vlakom koristi sve više umirovljenika i starijih od 65 godina. U prava dva mjeseca pilot projekta ostvareno je više od 172.400 putovanja. Voziti se još uvijek može bez pametne kartice i profila, jer su Hrvatske željeznice rok pomaknule sve do 1. travnja. To znači da se umirovljenici i stariji mogu voziti samo uz predočenje odreska mirovine i osobne iskaznice. Najviše se, kažu, putuje iz brojnih gradova prema Zagrebu.

vlak na Glavnom kolodovoru

Vlak na Glavnom kolodvoru Ban Jelačić | Foto: Mirovina.hr, Ramona Ščuric

Pilot projekt besplatne vožnje vlakom za sve građane koji su u mirovini ili su stariji od 65 godina, bez obzira na umirovljenički status, traje od 1. siječnja. U prva dva mjeseca ostvareno je više od 172.400 putovanja diljem Hrvatske, što je gotovo sto tisuća više nego u veljači, o čemu smo pisali ovdje. Hrvatske željeznice opet su prolongirale rok do kojega korisnici za besplatnu vožnju moraju izraditi pametnu karticu s kupljenim profilom. To znači da se još uvijek mogu voziti samo uz predočenje odreska mirovine i osobne iskaznice.

Vožnja bez pametne kartice i profila do 1. travnja

– Do 1. ožujka 2024. ispostavljeno je 90.304 profila za besplatan prijevoz umirovljenika i starijih od 65 godina, a ostvareno je oko 172.410 putovanja. Umirovljenici i starije osobe najviše su besplatno putovale na relacijama od Dugog Sela, Sesveta, Ivanić-Grada, Koprivnice, Vinkovaca, Zaboka, Karlovac Centra, Savskog Marofa, Bjelovara i Brdovca do Glavnog kolodvora u Zagrebu, kažu nam iz Putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica u kojima su, kako kažu, izuzetno zadovoljni odazivom umirovljenika i starijih od 65 godina.

Upravo zbog velikog interesa i broja podnesenih zahtjeva za koje još nisu izrađene pametne kartice, do 31. ožujka produljen je rok do kada umirovljenici mogu putovati besplatno uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Od 1. travnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

Vlasta: ‘Vozim se često u Zagreb, a voljela bih na more’

Premda je riječ o pohvalnoj mjeri Vlade prema starijim građanima koji teško žive od malenih mirovina pa im stavka besplatnog putovanja puno znači, dobar dio njih negoduje. Kao razloge navode nedostupnost ove usluge u svom mjestu stanovanja, sporost putovanja, presjedanja i udaljenost željezničke stanice. Sve to nije zanemarivo kada govorimo o starijima i nemoćnima. S druge strane, sada su im dostupniji razni kulturni sadržaji, kao i dnevna te vikend putovanja koja si ranije nisu mogli priuštiti.

Stariji koriste mogućnost besplatne vožnje vlakom | Ilustracija: Pexels
Umirovljenici o besplatnoj vožnji vlakom: 'Knjiga, termosica pa ću-ću za Split, hvala HŽ-u'

– Vozim se vrlo često od Siska do Zagreba. Vlakom smo jako dobro povezani pa od jednog do drugog gradskog središta dođemo za manje od sat vremena. Neki ljudi toliko putuju na posao u svom vlastitom gradu. Vlakovi su novi, brzi i klimatizirani. Nama je zbog potresa vlak besplatan već godinama pa smo se navikli. Još uvijek nisam isprobala neku dalju vožnju, a voljela bih otići vlakom na more, premda svi kažu da to traje sto godina. Super je da stariji imaju ovu opciju, nije da se ne može iskoristiti pozitivno, mada vjerujem da nekima to ne znači ništa ako im je željeznička stanica daleko, rekla nam je 63-godišnja trgovkinja Vlasta. Ova umirovljenica otišla je prije dvije godine u mirovinu za dugogodišnjeg umirovljenika s više od 41 godine radnog staža. Mirovina joj, kaže, nije velika pa joj svaka ušteda dobro dođe.

Copy link
Powered by Social Snap