Umirovljenica zbog dugog čekanja mirovine vrijeđala HZMO, ministra nazvala debilom zbog čega je i kažnjena

Luka Kalac
18. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Općinski prekršajni sud u Zagrebu je nepravomoćno osudio 64-godišnju umirovljenicu na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 30 dana. Sve je započelo njezinim nestrpljenjem jer je mjesecima čekala rješenje za mirovinu. Uzrujana zbog toliko dugog čekanja, počela je vrijeđati službenice i službenike HZMO-a u sadržajima elektroničkih poruka, a kasnije i u pisanim podnescima. HZMO je, između ostalog, nazvala bordelom, a djelatnice kokošima. Prema njoj je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić debil. Na HZMO-u su sve pisane uvrede sačuvali, a one su kasnije bile ključni dokazi na suđenju. S obzirom na to da je dosad bila nekažnjavanja, presuđena joj je uvjetna zatvorska kazna iako je mogla biti i novčano kažnjena u iznosu od 700 do 4.000 eura.

sudac

Foto: Pixabay

Zagrebačka umirovljenica je nepravomoćno osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja djelatnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja (HZMO). Umirovljenica je pobjesnila jer je čekala rješenje za mirovinu koje joj mjesecima nisu poslali. Općinski prekršajni sud u Zagrebu je donio nepravomoćnu presudu kojom je zabranio 64-godišnjoj umirovljenici posjećivanje HZMO-a u iduća dva mjeseca. Iznervirana presporim sustavom, gnjevna umirovljenica je vrijeđala djelatnice i djelatnike HZMO-a u nizu elektroničkih poruka i pisanih podnesaka.

hzmo5
Umirovljenik Jozo ostao bez povišice pa otišao u HZMO: Idealna kulisa za snimiti film po uzoru na 'Selo moje malo'

Umirovljenica je bila ljuta

Umirovljenica je slala nezadovoljne poruke na adresu HZMO-a 18. i 29. kolovoza te 4. i 5. rujna 2023. godine. I sama je priznala policiji kako je bila ljuta jer njezin zahtjev za izdavanjem rješenja za mirovinu nije bio riješen i to od travnja 2023. godine.

– Bila sam ljuta jer sam socijalno ugrožena osoba, primala sam 132,72 eura mjesečno, rekla je ova Zagrepčanka policiji.

Kada joj je istražitelj postavio pitanje je li znala da je u to doba HZMO imao 130.000 neriješenih zahtjeva za mirovinu, izjasnila se kako nije bila upoznata s tom informacijom. Slučaj ove umirovljenice nije izdvojen, ali treba istaknuti da je sustav prespor, pogotovo ako se tome dodaju mizerni iznosi mirovina od kojih treba nekako i preživjeti. Naravno, to ne opravdava vrijeđanje HZMO-ovih službenika. Iskustvo umirovljenika Joze opisao je svoje iskustvo odlaska u HZMO, o čemu možete pročitati ovdje.

– Tvrtkova 5 – bordel, koliko kokošima Tvrtkove 5 treba da napišu rješenje, stoji u jednom od prvih podnesaka koje im je umirovljenica uputila.

‘Ministar je debil’

Nakon toga, uslijedio je još jedan niz uvreda.

– Ova država je za k****, napisala je u podnesku poslanom 4. rujna 2023. godine u kojem je, pored svega, vrijeđala HZMO kao državno tijelo. U nastavku tog podneska pitala je i je li ‘bordel na godišnjem, j****** ladanju’.

Za kraj je ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marina Piletića nazvala debilom.

Pisane uvrede kao ključni dokazi na sudu

S obzirom na to da je umirovljenica vrijeđala službenice i službenike HZMO-a isključivo pisanim putem, presuda je brzo donesena jer je sve bilo jasno kao dan.

– Dakle, vrijeđala je i omalovažavala državno tijelo, te službene osobe zaposlene u navedenom tijelu u vezi s vršenjem službe čime je počinila prekršaj iz Članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, stoji u nepravomoćnoj presudi kojom joj je izrečeno 20 dana zatvora uvjetno na godinu dana.

HZMO je sačuvao poruke koje im je umirovljenica poslala i proslijedila policiji koji su na sudu bili ključni dokazi. Sud joj je mogao izreći novčanu kaznu u iznosu od 700 do 4.000 eura ili zatvorsku kaznu u trajanju do 30 dana. Unatoč vrijeđanju službenika HZMO-a, dosad nekažnjavanoj umirovljenici je sud izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap