Umirovljenica u Njemačkoj neće platiti 8.000 eura za režije: ‘Radije idem u zatvor gdje ću imati toplu ćeliju’

Luka Kalac
23. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Noćna mora velike većine umirovljenika je ta da nemaju od čega platiti režije. Upravo se to dogodilo umirovljenoj učiteljici u Njemačkoj koja živi s 800 eura mirovine. Pobjesnila je kada joj je došao obračun troškova grijanja iz 2022. godine za koje mora izdvojiti oko 6.000 eura, a za vodu oko 2.000 eura. Ostatak troškova ide na održavanje zgrade i odvoz otpada. Kao da to nije dovoljno pa joj je poskupjela i stanarina gotovo trostruko. Stanarina joj odnedavno stoji 1.403,23 eura umjesto dosadašnjih 515 eura, a rekla je kako taj račun neće platiti, ali i kako bi radije išla u zatvor.

radijator

Foto: Unsplash

Učiteljica u mirovini iz njemačkog grada Gommerna našla se pred zidom zbog povećanih troškova života. Nije ona jedina koja se suočava s tim problemom, ali otkako joj je preminuo suprug, što joj je dodatno otežalo situaciju, živi sama u novom stanu od 59 četvornih metara.

U stanu ima dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju i malu kupaonicu, a svaki mjesec raspolaže s 800 eura mirovine. S obzirom na to da nekadašnja učiteljica očajnički štedi energiju, neugodno se iznenadila nevjerojatno visokim računima.

Troškovi režija iz 2022. godine

Riječ je o velikom računu za troškove za 2022. godinu u kojem stoji kako za troškove grijanja mora izdvojiti gotovo 6.000 eura, za vodu gotovo 2.000 eura, a ostali troškovi se odnose na domara, odvoz otpada i troškove lifta, piše fenix-magazin.de.

Upravo zbog toga umirovljenica ima dodatne troškove. Za svaki kvadratni metar stana plaća 13 eura. Tome treba dodati kako je to dvostruko više od njene osnovne stanarine. Poražavajuć podatak je taj da će, već sada visoka stanarina dodatno narasti zbog velike potražnje. Umjesto dosadašnjih 515 eura, ona će poskupjeti na 1.403,23 eura.

Sijedu umirovljenicu s naočalama muči glavobolja i hvata se za čelo
Umirovljenica (88) završila u bolnici nakon što je vidjela iznos računa za vodu

Umirovljenica i drugi stanari zgrade su izvan sebe zbog računa

Inače, vlasnik njenog stana je jedna tvrtka iz koje tvrde da je obračun troškova umirovljenice ispravan. Ovakvi troškovi šokirali su i preostalih 50-ak stanara u toj zgradi iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Neću to platiti. Radije idem u zatvor gdje ću imati toplu ćeliju, rekla je umirovljenica koja je uložila prigovor na obračun, ali nitko nije reagirao.

Korporacije se bogate na tako visokim računima

Podsjećamo kako je riječ o još jednom slučaju u nizu. Veliki broj ljudi u Njemačkoj je u financijskim poteškoćama zbog obračuna troškova režija. Radi se o sustavu grijanja na daljinu, a prema pisanju njemačkih medija, korporacije koriste te iznimno visoke cijene i od tog monopola se bogate. Sve se to radi na štetu najmoprimaca, prenosi fenix-magazine.de.

– Problem je u tome što se cijene ugovora o daljinskom grijanju sastoje od mnogo komponenti i teško ih je razumjeti. To također mnoge kupce ostavlja na milost i nemilost monopolističkih dobavljača, istaknuo je odvjetnik upućen u slučaj.

Ubrzo se oglasila i spomenuta tvrtka za upravljanje nekretninama. Iz tvrtke su za medije poručili kako im je cilj pronalazak rješenja kako bi osigurali ‘poštene uvjete za stanare i njih same’.

Copy link
Powered by Social Snap