Umirovljenica Margaret (90) prva je na svijetu primila cjepivo protiv Covida-19!

Jasmina Grgurić Zanze
8. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Prijelomna vijest odjeknula je Velikom Britanijom. Počelo je cijepljenje protiv koronavirusa, a prva žena na svijetu koja je primila cjepivo je 90-godišnja Margaret Keenan. Učinila je to uoči 91. rođendana i ovo joj je, kaže, najbolji mogući poklon jer će blagdane, nakon što je veći dio godine bila sama, moći provesti s obitelji.

Margaret Keenan (90) prva primila cjepivo protiv korone (Snimak zaslona/Youtube)

Danas je u Velikoj Britaniji počelo cijepljenje protiv Covida-19, a prva osoba na svijetu koja je primila cjepivo Pfizera i BioNTecha je 90-godišnja Margaret Keenan. S druge strane, Rusi su počeli masovno cijepljenje zdravstvenog osoblja tijekom proteklog vikenda, ali njihov “Sputnik V” nema odobrenje za korištenje u zemljama Europske unije.

Margaret Keenan iz Sjeverne Irske cijepljena je u lokalnoj bolnici u Coventryju, u središnjoj Engleskoj, u utorak ujutro u 6.31 sati po GMT-u, tjedan dana prije nego što će navršiti 91 godinu.

“Osjećam se jako povlašteno što sam prva osoba koja se cijepi protiv covida-19. To mi je najbolji rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti, jer to znači da se napokon mogu radovati druženju s obitelji i prijateljima za Novu godinu, nakon što sam veći dio godine bila sama” – rekla je za britanske medije.

Obećavajuće cjepivo: Znanstvenici kažu da funkcionira i kod mlađih i kod starijih pacijenata

Britanija je prva zemlja na Zapadu koja je počela cijepiti stanovništvo, što predstavlja prekretnicu u borbi protiv pandemije u Europi. Prvih 800.000 doza distribuirano je u velike bolnice koje će prve početi cijepiti. Prednost imaju korisnici i zaposlenici domova za starije, a potom i zdravstveni djelatnici.

Ova količina cjepiva dostatna je za cijepljenje 400.000 Britanca jer se u roku od tri tjedna moraju dobiti dvije doze, a puna zaštita postiže se sedam dana nakon zadnje doze. No, najavljuje se da bi do kraja godine u Veliku Britaniju trebalo doći još nekoliko milijuna doza ovog cjepiva, a idućih mjeseci oko 40 milijuna doza. Isto cjepivo, i to 125.000 doza, uskoro bi trebalo stići u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap