Obećavajuće cjepivo: Znanstvenici kažu da funkcionira i kod mlađih i kod starijih pacijenata

Josip Mihaljević
27. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Više potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa razvija se diljem svijeta, a obećavajuće vijesti dolaze iz Oxforda gdje se provodi kliničko testiranje cjepiva. Istraživači kažu kako cjepivo funkcionira i kod starijih i kod mlađih pacijenata.

Ilustracija: Rawpixel

Jedno od obećavajućih cjepiva protiv Covida-19 izaziva uspješan imunološki odgovor i kod mlađe i kod starije populacije, piše Reuters. To je važna i dobra vijest jer starijim ljudima imunitet slabi s godinama pa druga cjepiva često znaju imati slabiji učinak nego kod mlađih populacija.

Čak su i nuspojave slabije kod starijih

Cjepivo se razvija na Sveučilištu u Oxfordu, a najnoviji podaci britanske AstraZeneca Pls  kompanije, koja pomaže u proizvodnji cjepiva, otkrivaju da je broj nuspojava manji i slabiji kod starijih pacijenata.

“Ohrabrujuće je vidjeti da su imunološki odgovori slični kod starijih i mlađih generacija i da su eventualne nuspojave slabije kod starijih ljudi, iako su oni zapravo u većem riziku od Covida-19”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Dodao je kako trenutačni podaci otkrivaju da je sve više dokaza da će cjepivo biti efikasno i sigurno.

Oxfordovo cjepivo, očekuje se, moglo bi biti prvo iz velikih farmaceutskih kompanija koje će dobiti potvrdu regulatornih tijela.

Na tržištu za par mjeseci?

Ako cjepivo zaista bude bilo uspješno, svijet bi se u većoj mjeri mogao vratiti nekom obliku “staro-normalnog” kakvo je vladalo prije pandemije.

Tajnik britanskog zdravstvenog sustava Matt Hancock kazao je da cjepivo još uvijek nije spremno, no da je iza ugla. Već se priprema sva moguća logistička oprema za puštanja cjepiva na tržište koje se očekuje u prvoj polovici 2021. godine.

Ne isključuje mogućnost ni da bi cjepivo moglo ugledati svjetlo dana već ove godine:

“Ne isključujem tu mogućnost ali to nije moje očekivanje. Program napreduje dobro, ali još uvijek nismo na kraju”, kazao je Hancock.

Obećavajuće cjepivo: Znanstvenici kažu da funkcionira i kod mlađih i kod starijih pacijenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap