Umirovljenica Ljiljana i dalje radi: ‘Svaki put kad zatvorim vrata, ja sam ispunjena’

Jasmina Grgurić Zanze
4. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Dio radnog vijeka gospođa Ljiljana Vavra provela je kao strojarska tehničarka u nekadašnjoj tvornici Torpedo. Iako u zasluženoj mirovini, za nju odmora nema pa je tako od ponedjeljka do petka na radnom mjestu u riječkoj Udruzi umirovljenika. Posao je ispunjava, a samo je jedna od 27.593 starijih građana koji rade uz mirovinu.

Ljiljana Vavra radi u mirovini Snimak zaslona | HRT

Ljiljana Vavra radi u mirovini Snimak zaslona | HRT

Sve se više umirovljenika odlučuje raditi do polovine vremena kako bi podebljali skromne mirovine. Dok jedni rade u mirovini iz nužde, drugi i dalje žele biti aktivni u zajednici, no najčešće je riječ o spoju ugodnog s korisnim. Među njima je i umirovljenica Ljiljana.

‘Volim raditi s ljudima, volim ih poslušati’

Umirovljenik popravlja
Rad u mirovini više nije toliko popularan: U listopadu zaposleno još manje umirovljenika nego u mjesecu ranije

Dio svog radnog vijeka gospođa Ljiljana Vavra provela je kao strojarska tehničarka u nekadašnjoj tvornici Torpedo, a dio na ostalim poslovima. Iako u zasluženoj mirovini, za ovu umirovljenicu odmora nema. Naime, od ponedjeljka do petka na radnom je mjestu u riječkoj Udruzi umirovljenika.

– Volim raditi s ljudima, volim ih poslušati i uživam u tome. Svaki put kad zatvorim vrata ja sam ispunjena kao da sam nešto dobro učinila i to mi je, reklo bi se, još jedini cilj u životu, kazala je umirovljenica Ljiljana Vavra, piše magazin.hrt.hr.

Da prosječna mirovina značajno zaostaje za prosječnom hrvatskom plaćom, upozorava predsjednik riječke Matice umirovljenika, Emil Baumgartner, smatrajući to ipak glavnim razlogom rada u mirovini.

Palčić: Rad u mirovini čeka i buduće umirovljenike

Slavonka Agata (71): 'Ljeti radim u konobi, s manje od 400 eura ne može se prezimiti'

Posao uz mirovinu ima 27.593 umirovljenika prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kraju listopada. Najnoviji podaci nisu još poznati, no poznato je da se broj zaposlenih na pola radnog vremena smanjio za gotovo tisuću u listopadu i rujnu, zbog završetka turističke sezone, o čemu smo pisali ovdje.

Najviše umirovljenika radi na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Umirovljenici se najčešće zapošljavaju u trgovini, prerađivačkoj industriji, administraciji i prijevozu.

– Raste broj takvih radnika pa je izvjesno da to čeka i buduće umirovljenike. Na svima nama je da se pobrinemo da umirovljenici ne budu primorani raditi, da rade oni koji žele, a ne oni koji moraju raditi, zaključila je Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap