Rad u mirovini više nije toliko popularan: U listopadu zaposleno još manje umirovljenika nego u mjesecu ranije

Ana Kanazir
3. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Krajem listopada je radilo ukupno 27.593 umirovljenika na pola radnog vremena. U usporedbi s mjesecom ranije, odnosno prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za rujan, broj umirovljenika koji je radio na ovaj način se smanjio za 572 osoba. Zanimljivo je i kako je ovo ujedno i drugi mjesec za redom da se smanjio broj umirovljenika koji rade.

Umirovljenik popravlja

Rad u mirovini | Ilustracija: Pixabay

Mnogi umirovljenici rade na pola radnog vremena kako bi podebljali kućni budžet, dok neki rade jer žele dulje ostati u svijetu rada iz nekih drugih razloga. Kako god bilo, podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je u listopadu radilo nešto manje umirovljenika nego krajem rujna. Sve podatke za rujan možete pročitati u ovom tekstu.

Rad u mirovini: Oko 300 umirovljenika napustilo sezonske poslove u turizmu

Na pola radnog vremena više rade muškarci

Umirovljenici koji su u starosnoj, prijevremenoj i obiteljskoj mirovini, bilo da je riječ o općoj ili vojnoj i braniteljskoj mogu raditi na pola radnog vremena. Takvih umirovljenika je krajem listopada, točnije na dan 31. listopad bilo ukupno 27.593. Zanimljivo je kako to znači da je ovaj mjesec radilo 572 osobe u mirovini manje nego u rujnu. Samo za usporedbu, tada je radilo 28.165 umirovljenika. Ipak, ovo je očekivano kretanje nakon završetka turističke sezone i postsezone.

Od toga je u listopadu radilo više muškaraca, njih 18.025, dok je radilo 9.568 žena. Što se tiče rada po županijama, najviše osoba je radilo u gradu Zagrebu, njih 8.130, zatim su umirovljenici na pola radnog vremena radili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 3.012, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija s 2.642 umirovljenika koji su radili na pola radnog vremena. Na idućem mjestu je Istarska županija u kojoj je radilo 2.080 umirovljenika, dok je u Zagrebačkoj županiji radilo njih 1.620.

Najviše rade u trgovini

Zanimljivo je spomenuti i kako najviše umirovljenika, odnosno 4.703 osoba i dalje preferira rad u trgovini, oko tisuću manje osoba je radilo u prerađivačkoj industriji, a odmah iza su umirovljenici koji su radili u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, a kojih je krajem listopada bilo 3.625. Umirovljenici vole raditi i administrativne i pomoćne djelatnosti pa je prošlog mjeseca u ovoj kategoriji, na pola radnog vremena, radilo 3.096 osoba.

Iako su umirovljenici raspoređeni u raznim zanimanjima, samo njih 28 ima djelatnost kućanstva kao poslodavca, dok samo jedna osoba radi u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela. Poznat je i podatak kako više umirovljenika na pola radnog vremena, njih 23.658, radi kod pravnih osoba, gdje su i uvjeti nešto sigurniji, a kod fizičkih osoba radi 2.809 osoba u mirovini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap