Umirovljenica iz Križevaca na prijevaru primila 1,3 milijuna kuna braniteljske mirovine bivšeg supruga

Josip Mihaljević
9. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Križevčanka Barbara H. (64) našla se u ponovljenom sudskom postupku, ali odluka je bila ista – proglašena je krivom da je punih 20 godina na prijevaru ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga i tako primila 1,3 milijuna kuna.

Foto: Pixabay

Općinski sud u Križevcima proglasio je 64-godišnju Barbaru H. (64) krivom da je punih 20 godina na prijevaru ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga i tako primila više od 1,3 milijuna kuna invalidnine i mirovine, piše podravski.hr.

Kao i prije dvije godine, sutkinja ju je osudila na godinu dana uvjetnog zatvora, a nezakonito stečeni iznos mora vratiti s kamatama. Osuđena je i drugooptužena, voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica J. (58) koja je nesavjesnim radom u službi pomogla Barbari u nezakonitom stjecanju mirovine i invalidnine. Ona je osuđena na deset mjeseci uvjetno, kao i u prvom postupku.

Do ponovljenog suđenja došlo je jer je Županijski sud ukinuo prvostupanjsku presudu od prije dvije godine te vratio slučaj na ponovno suđenje s jednom malom promjenom. Prvooptuženoj umirovljenici više se nije teretilo za kazneno djelo ratnog profiterstva nego za blaže kazneno djelo prijevare. Njen odvjetnik Krunoslav Kunštić najavio je žalbu:

“Nakon što primimo pisani opravak presude, uložit ćemo žalbu jer smatramo kako Barbara Hartman nije počinila kazneno djelo za koje se tereti”, kratko je prokomentirao za Podravski list.

Primala 8.000 kuna mirovine

Prema nepravomoćnoj presudi, umirovljenica je 1994. godine u spomenutom križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom sve do njegove pogibije 1991. godine.

No, tužitelji su njenu priču ocijenili neistinitom jer se njen suprug 1983. odselio u Križevce i do svoje pogibije živio s drugom ženom.

Sud je u međuvremenu odbio potvrditi postojanje izvanbračne zajednice s bivšim suprugom, a taj su dokument poslali Odjelu za branitelje. Tu se uključuje drugooptužena Štefica J., inače voditeljica tog ureda.

Ona je optužena za nesavjestan rad u službi jer nakon primitka sudskog rješenja kojom je Barbari H. odbijeno pravo o izvanbračnoj zajednici nije obnovila postupak i ukinula joj prava. Tako je Barbara H. primala mirovinu od oko 8.000 kuna sve do prije pet godina, kada se slučaj i otkrio.

Prema presudi Općinskog suda u Koprivnici, Barbara H. je od 2994.do 2014. primila oko 300 tisuća kuna invalidnine, a od obiteljske mirovine gotovo milijun kuna. Uz sve to, zaradila je oko 10 tisuća kuna prodajom “braniteljskih” dionica Podravke.