Umirovljenica gotovo pola godine čeka rješenje HZMO-a. Rok je dva mjeseca

Josip Mihaljević
19. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Naša čitateljica Vesna Špadina javila nam se s problemom koji muči sve više novopečenih umirovljenika. Bez prihoda je, a rješenje o obiteljskoj mirovini čeka gotovo pola godine. Više puta je HZMO, koji bi ovakve rutinske poslove trebao obavljati u roku od dva mjeseca, požurivala, a zadnji puta su joj u srpnju rekli kako će rješenje biti gotovo za tri tjedna. Od tada je prošlo sedam tjedana – a rješenja nema na vidiku.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Prema Izvješću o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u zakonskom roku od 60 dana uspiju riješiti samo 48,49 posto zahtjeva za tuzemno mirovinsko osiguranje. Razlog što im ponekad treba više tehničke je prirode – najčešće se radi o osiguranicima koji su radili u inozemstvu i treba im dugo da utvrde njihov inozemni staž.

U slučaju naše čitateljice Vesne Špadine pak nema nikakvog inozemnog staža, a papire za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu predala je 30. ožujka 2019. godine. Rješenje joj do današnjeg dana nije stiglo, iako je više puta osobno odlazila u HZMO požuriti ih i vidjeti kako napreduje predmet. Bez prihoda, morala je otići k djeci dok rješenje ne dođe i ne isplate joj zakašnjele mirovine.

Za rutinsko rješenje HZMO debelo kasni

S 35 godina staža, nakon ozljede ruke odlučila se umiroviti zbog fizičke prirode posla kojeg je obavljala. Odabrala je uzeti obiteljsku mirovinu nakon smrti supruga, a proces traje nerealno dugo:

“Papire sam predala 30. ožujka, pa su mi rekli da moram predat za muža ratni staž. On je bio običan umirovljenik, a u mirovini nije upisao ratni staž, bila bi mu valjda 100 kuna veća mirovina. Znači i to sam predala, sve sam predala 30. ožujka”, priča nam Vesna.

Prestala je raditi 1. svibnja i ponovno otišla u HZMO:

“Nakon što sam prekinula radni odnos, ponovno sam otišla u HZMO i rekli su mi da će tek sad početi rješavati predmet. To što sam radila mjesec dana im je bilo objašnjenje što nisu počeli raditi na predmetu”, kaže Vesna.

Sljedeći odlazak u HZMO dogodio se 30. svibnja:

“Onda sam došla 30. svibnja jer kao nezaposleni možete biti jedan mjesec zdravstveno osigurani pa su mi rekli: “ma nismo još počeli rješavati, ali evo, sad ćemo vam mi da imate zdravstveno riješiti”. To su mi napravili za petnaest minuta. I rekli su mi da čekam rješenje i dalje”, kaže Vesna.

Bez prihoda otišla kod djece dok čeka rješenje

Kako rješenje nije stiglo, Vesna je otišla u HZMO još jednom, 1. srpnja:

“Tada sam još jednom otišla da vidim što je, nit mirovine, nit rješenja. Nemam prihoda, imam djecu, ona me financiraju dok ovo traje. Otišla sam kod djece, a i kredita imam. Kada sam ih pitala zašto se tako dugo čeka, poslali su me u sobu 215 ili 216, a tamo su mi rekli da im je duže trebalo zbog muževog ratnog puta. Tad su mi kazali da je sve rješeno i da ću za tri tjedna dobiti rješenje i zaostatke mirovine”, kazala nam je Vesna.

Od tada je prošlo točno sedam tjedana , a rješenje nije došlo, Vesna ne zna kako dalje postupiti. Kaže nam da ne želi ponovno odlaziti tamo jer se osjeća kao dijete koje nešto traži, iako se radi o njenim pravima koja joj pripadaju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap