Umirovljenica (83) primala nezasluženu mirovinu 17 godina. Vratiti mora sve do zadnje lipe!

Jasmina Grgurić
8. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenica (83) nezasluženu je mirovinu primala punih 17 godina. Kako je prikazala lažne podatke o radnom stažu, penzija koju je primala svo to vrijeme joj ne pripada pa sada u proračun mora vratiti gotovo 300.000 kuna. Usto ju je zagrebački Općinski sud osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje.

Foto: Unsplash

Umirovljenica rodom iz Širokog Brijega s dvojnim državljanstvom, 83-godišnja Vinka G. punih je 17 godina primala starosnu mirovinu koju nije zaslužila. Prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, u proračun mora vratiti gotovo 300.000 kuna, a osuđena je i na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.

“Radila” 32 i pol godine u BiH i mjesec dana u Hrvatskoj

Ona je, naime, sredinom 1995. godine poželjela primati penziju pa je 24. srpnja podnijela zahtjev Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika RH navodeći da ostvaruje pravo na starosnu mirovinu, piše Jutarnji list.

Lažna braniteljska udovica nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine: Slučaj se ponavlja jer je sud pogriješio

Priložila je radnu knjižicu u kojoj su bili podaci o tobože ostvarenom radnom stažu u BiH i to u Boksitnim rudnicima u Mostaru te Aluminijskom kombinatu Mostar. Tamo je radila, prema podacima iz njezine radne knjižice, točno 32 godine, šest mjeseci i tri dana. Iz knjižice je također proizlazilo da je i u Hrvatskoj radila mjesec i jedan dan u trgovini mješovitom robom Vlaka.

Temeljem takvih podataka, za koje se ustanovilo da su lažni, Mirovinsko joj je uvažio ukupno 32 godine, sedam mjeseci i četiri dana radnog staža čime je stekla uvjete priznavanja prava na starosnu mirovinu. Tako je 13. rujna 1995. doneseno privremeno rješenje o priznanju prava na mirovinu i zaštitni dodatak.

Starosna mirovina od svega 476,62 kune mjesečno

Da nema uvjete za mirovinu prešutjela je i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kao pravnom slijedniku. Na račun joj je sve do 31. prosinca 2012. sjedalo 476,62 kune mjesečno, odnosno ukupno 293.657,66 kuna s kamatama. No, taj je novac stekla na prijevaru.

Osuđena je stoga na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, a 15 dana od pravomoćnosti presude mora u državni račun vratiti sve do zadnje isplaćene lipe s kamatama.

zatvor
Sređivao lažne mirovine pa dobio tužbu protiv države zbog loših uvjeta u zatvoru

Naime, iz potvrde o razdobljima osiguranja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar iz 2012. proizlazi da Vinka G. nema ostvaren staž u BiH. Isto tako, iz rješenja iz iste godine Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Županijsko-kantonalne administrativne službe za Hercegovačko-neretvansko županiju iščitava se da joj je odbijen zahtjev za ponovno određivanje starosne mirovine, jer je utvrđeno da je u Hrvatskoj ostvarila mjesec i jedan dan mirovinskog staža, dok u BiH, nakon uvida u matičnu evidenciju osiguranika mostarske tvrtke ne postoje dokazi o ostvarenom mirovinskom stažu, piše u presudi objavljenoj jučer na internetskoj Oglasnoj ploči sudova.

Umirovljenica (83) primala nezasluženu mirovinu 17 godina. Vratiti mora sve do zadnje lipe!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap