Umirovljenica (108) koja je preživjela španjolsku gripu preminula od koronavirusa

Josip Mihaljević
1. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hilda Churchill jedna je od posljednjih žrtava koronavirusa u Velikoj Britaniji koja u ovom trenutku ima gotovo 20 tisuća potvrđenih slučaja zaraze. Umirovljenicu je od 109. rođendana dijelilo tek osam dana i vjeruje se da je najstarija žrtva koronavirusa u Velikoj Britaniji. Njen unuk Anthony podijelio je nedavni razgovor koji je s njom vodio iz njene mladosti, kada je na ulicama harala španjolska gripa koja je zarazila 500 milijuna ljudi.

Ilustracija: Pixabay

108-godišnja Hilda Churchill iz Salforda preminula je u subotu u jednom britanskom domu za starije, nekoliko sati nakon što je njen test na koronu dao potvrdu da je pozitivna. Rođena je 1911. godine, godinu dana prije nego je potonuo Titanik, tri godine prije početka Prvog svjetskog rata i sedam godina prije nastanka posljednje ogromne pandemije koja je zarazila 500 milijuna ljudi širom svijeta – Španjolske gripe, piše theguardian.com.

Mladost i starost obilježene pandemijama

Prvi mjesec izolacije dvije trećine umirovljenika preživljava s manje od 2.500 kuna

Njen unuk Anthony ju je nedavno posjetio i baš tada je s bakom pričao o koronavirusu i njenom djetinjstvu kada je bila zaražena Španjolskom gripom:

“Kada sam ju posljednji put vidio, pričali smo o koronavirusu i ja sam joj rekao da se možda nećemo moći viđati neko vrijeme. Ona je rekla da ju sve ovo podsjeća na španjolsku gripu – u njeno vrijeme nije bilo aviona, a bolest se svejedno proširila posvuda”, kazao je unuk Anthony za Guardian.

Španjolska gripa bila je neuobičajeno smrtni soj gripe koji je od 1918. do 2020. godine zarazio 500 milijuna ljudi, a broj mrtvih ovisno o izvorima varira od 17 do 100 milijuna. Hilda i njena obitelj bili su među zaraženima, a svi osim njene sestre stare godinu dana su se uspjeli izvući.

“Bila je najbolja baka”

[KOMENTAR] Baka servis u doba korone: Čuvanje unuka na "vlastitu odgovornost"

“Ispričala mi je kako se sjeća da je bila u spavaćoj sobi dok je mrtvozornička kočija došla pokupiti maleni lijes u kojem je bila njena sestra. Ispričala mi je kako se sjeća da je njen otac pao u nesvijest nasred ulice od infekcije i da su ga morali odvući u kuću. Kazala je kako joj je i dan danas nevjerojatno da nešto “nevidljivo” može biti toliko razarajuće”, ispričao je unuk Anthony.

Unuk je kazao kako je baka unatoč svojim godinama tek deset posljednjih mjeseci bila primorana otići u dom za starije, jer je netom prije pala i ozlijedila noge.

“Ona nikad nije bila svjesna toga koliko je zapravo stara. Mislim da ju je rad očeličio. To i dobri geni. Bila je sa mnom cijeli moj život, bila je najbolja baka i svima nam je puklo srce”, kazao je Anthony i dodao kako je baka Hilda ponosna majka četvero djece, ima 11 unuka, 12 praunuka i čak tri prapraunuka!

Umirovljenica (108) koja je preživjela španjolsku gripu preminula od koronavirusa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap