Umijeće gonjanja: Igrom zavođenja naši stari rušili su barijere konzervativnog sela

Jasmina Grgurić
7. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Ljubavna igra kakvu su prakticirali naši stari u ruralnim krajevima Dalmatinske zagore i Like ruši sve predrasude konzervativnog hrvatskog sela. Ovakva vrsta zavođenja i razmjenjivanja nježnosti događala se na brijegu ili u polju, a ponekad čak i u kućama. Iako su se granice znale, stvari su se katkad i otele kontroli, a na sve blagonaklono nije gledala ni Crkva.

Foto: Pixabay

Seksualnost je odavno izborila svoju slobodu, na što je uvelike utjecao razvoj medija, društvenih mreža i interneta općenito. Ipak, teme vezane uz tjelesnu intimnost i dalje su u određenoj mjeri tabu i o njima se ne govori tako olako. Kako je tek bilo nekada, najbolje svjedoči fenomen stare ljubavne igre, karakterističan za ruralna područja Dalmatinske zagore, Like, zapadne Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Riječ je o gonjanju, intimnom odnosu mladića i djevojke, koji doduše nije uključivao sam seksualni čin. Sve se odvijalo za vrijeme ispaše ovaca i rada u polju, a u nekim krajevima Like čak i u kućama za vrijeme prela.

Granice su se ipak znale

Scenarij bi izgledao otprilike ovako; djevojka bi čuvajući ovce na nekom pitoresknom brdašcu Zagore zapjevala, čime bi privukla momka koji bi krenuo za njom. Kako je riječ o običaju koji je već 60-ih godina prošloga stoljeća nestao, u vrijeme gonjanja nije bilo moralno prihvatljivo da cura odmah dade svoj pristanak. Ona bi tako prvo bježala i odbijala poljubac ili dodir, a u velikom broju slučajeva riječ je bila samo o igri, nakon koje bi se zajedno prepustili strastima. Ipak, nepisano pravilo nalagalo je da se one odvijaju samo do određene granice. Tako se vrlo rijetko mogao dogoditi sam spolni čin i posljedično tome, trudnoća, koja nikako nije bila poželjna kao rezultat gonjanja zbog sramote u selu.

Gonjanje se obično događalo daleko od očiju javnosti. Ipak, putem priča ponekad se moglo doznati da djevojka nikada nije bila izložena ovoj aktivnosti, što bi se također smatralo sramotom za obitelj. Stvar bi obično spašavao otac koji bi potaknuo nekog mladića na udvaranje njegovoj kćeri. No, gonjanje se događalo i u nekim ličkim kućama, kada bi se za vrijeme prela neki par povukao u kut i razmjenjivao nježnosti. Važan je bio i pristanak djevojke koja bi inicirala sam čin, a ukoliko bi mladić navaljivao unatoč tomu što je odbijala dati pristanak, on bi bio izložen javno ruglu i sramoti.

Seksualna revolucija prije 60-ih

Da su se stvari ponekad ipak znale oteti kontroli, svjedoči i scena iz serije Ivana Raosa “Prosjaci i sinovi” kada je Vrtirepka zbog gonjanja upala u velike probleme.

Čitav fenomen zanimljiv je jer prikazuje kako su se seksualne granice ipak uspijevale probiti unatoč mentalitetu konzervativnog hrvatskog sela. Sve to događalo se stotinama godina prije seksualne revolucije progresivnog zapadnog svijeta 60-ih godina. Dokaz je to i da je ljubav uvijek ista, samo su načini na koje se ona iskazuje i prakticira različiti.

Unatoč revoluciji, platonskih odnosa i danas je mnogo. U tom smislu, vrijeme gonjanja bilo je u neku ruku možda čak i seksualno progresivnije nego ovo današnje u kojem granice ne postoje. Unatoč tomu, seksulanih odnosa često nedostaje, možda jedim dijelom upravo i zbog te činjenice. Premda se gonjanje može činiti vulgarno, prosto pa čak i perverzno, uspoređujući ovaj običaj s navikama dijela današnje mladeži, mnogi će se složiti da je čitava stvar zapravo bila i pomalo nevina.

 

 

Umijeće gonjanja: Igrom zavođenja naši stari rušili su barijere konzervativnog sela
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap