Ulazimo u jednu od najskupljih godina: I cijene mesa koje umirovljenici mogu priuštiti idu gore

Josip Mihaljević
31. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Rastuća inflacija neće usporiti u novoj 2022. godini. Dobar broj namirnica je znatno poskupio od sredine godine, a stočari i proizvođači mesa najavljuju poskupljenja svinjetine, mesa kojeg zbog niskih cijena umirovljenici najviše kupuju.

hrana trgovina

Foto: Unsplash

Inflacija je zahvatila dobar velik dio životno potrebnih namirnica, ali meso je za sada barem očuvalo cijenu. Međutim, stočari i proizvođači mesa poručuju kako to neće dugo ostati slučaj, piše Dnevnik.hr.

“Naša mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore”, kazao je Mario Ravlić, direktor u mesnoj industriji.

Proizvodnja mesa postaje sve neisplativija. Jedna svinja na dan “pojede” 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Petar Dobrovac, proizvođač mesa, kaže kako bi realna cijena kilograma svinjetine trebala biti između 18 i 20 kuna, ali da uvoz jeftine svinjetine svima radi probleme.

Stočna hrana, gnojiva i sve potrebno da bi se nahranila mesna industrija također diže cijene. Ravlić čak ide toliko daleko da najavljuje “dvoznamenkasti rast” cijena mesa.

Marić: Doći će do ubrzanja inflacije

Ministar financija Zdravko Marić sinoć je gostovao na RTL-u gdje je rekao da će inflacija ubrzati. Najavio je skuplju struju i plin. Na pitanje kako će vlada reagirati da zaštiti najsiromašnije koji će biti na najvećem udaru, ministar odgovara da se parametri još ne znaju, ali da će biti “pravovremene reakcije”.

inflacija
Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

“Mi proteklih nekoliko mjeseci vidimo da će doći do dodatnog ubrzavanja same inflacije. Troškovi energenata, komunalija i hrane siromašnijima su najzastupljeniji u potrošačkoj košarici. Ključno je kroz gospodarski rast, rast plaća i gospodarstva anulirati te efekte povećanja cijena”, kazao je Marić.

Utjecaj na mirovine

Formula usklađivanja mirovina bazira se na zbroju stope inflacije i rasta plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj. Ako inflacija dodatno ubrza, a vlada pokuša podići plaće kako bi “anulirala” taj efekt, u budućnosti (druga polovica 2022. godine) moglo bi doći do značajnijeg usklađivanja mirovina.

Međutim, nešto veća stopa usklađivanja u ovoj situaciji vas ne bi trebala nešto pretjerano obogatiti jer će sve oko vas biti skuplje.

Ulazimo u jednu od najskupljih godina: I cijene mesa koje umirovljenici mogu priuštiti idu gore
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap