Ukupno 586 slučajeva. Šef Zavoda za javno zdravstvo dao jasne upute što se tiče izlaska na otvoreno

Josip Mihaljević
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove informacije u 16 sati. U posljednja 24 sata imamo 91 novih zaraženih, a novo žarište su Biograd i Zadar.

capak

Foto: Krunoslav Capak

Ministar Božinović je na otvaranju konferencije za medije izvijestio o preminulom muškarcu koji je danas ujutro pao sa zgrade u Zagrebu dok je radio na sanaciji dimnjaka. Radi se o hrvatskom branitelju i ocu troje djece.

Ministar Beroš objavio je nove podatke što se tiče koronavirusa. Od jutros ih imamo 35, dakle radi se o povećanju od 91 u protekla 24 sata. Ukupno ih je 586, a uz njih imamo i 37 izliječenih.

“Razlog rastu oboljelih je nova mikrolokacija na području Biograda i Zadra koja je počela najvjerojatnije u biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar. U Zadarskoj bolnici je situacija stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite. Bolnica u Biogradu će se dezinficirati i prenamijeniti u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti COVID-19 pozitivni”, kazao je Beroš.

Nažalost, raste i broj zaraženih među zdravstvenim djelatnicima.

Krunoslav Capak dodatno je ususret lijepom vremenu pojasnio upute što se tiče ostanka u kući i boravka u prirodi:

“Dolazi nam toplije vrijeme, prognoza je povoljna. Mi smo uvijek davali jasnu informaciju o izlascima van, o izlascima na otvoreni prostor. Međutim, čini mi se da je vrijeme da detaljnije to objasnim. Boravak na otvorenom prostoru je dobar jer se virus na otvorenom puno teže širi. Ali ako mi ostvarimo taj socijalni kontakt na otvorenom prostoru – virus će se širiti.

Dakle, izlazak van i boravak na otvorenom je dobro za zdravlje, ali ne smijemo ostvarivati taj socijalni kontakt, ne smijemo se grupirati. Zbog toga su naše upute od prošle srijede potpuno jasne. Virus se ne može širiti na otvorenom kao na zatvorenom, jer se u zatvorenom zadržava taj aerosol i kapljice u zraku kada govorimo, kašljemo, kišemo. Na otvorenom prostoru se to puno brže sedimentira, vjetar raznosi i uništava sunce. Dakle, boravak na otvorenom je dobar za zdravlje, ali ne ako ostvarujemo socijalni kontakt “, objasnio je Capak.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap