Uhićena ravnateljica Doma za starije, krive je za smrt šestero korisnika

Jasmina Grgurić Zanze
19. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Proboj zaraze u domove za starije i nemoćne osobe nema samo Hrvatska, iako je stanje u odnosu na druge europske zemlje relativno dobro. No, naši susjedi probleme rješavaju na drugačiji način. Tako je u ustanovi u kojoj je od koronavirusa dosad umrlo šestero korisnika uhićena direktorica.

Foto: Pixabay

Dom za starije “Radost” u srpskom Negotinu ima 49 zaraženih osoba, a šest ih je preminulo, piše Blic. Visoki sud zbog toga je izdao uhidbeni nalog i priveo direktoricu doma, Branku P. Kao razlog navode njezinu nemarnost i nepoduzimanje propisanih i potrebnih mjera.

Zaposlenici odbili raditi smjene od 15 dana

Osumnjičenu direktoricu krive za smrt šestero korisnika, a nisu je uhitili ranije jer je i sama bila zaražena te se liječila od koronavirusa.

Predstavnica ustanove, Biljana Didić kazala je da nije znala da ima zaraženih sve dok oni nisu otkriveni, kao i da su i prije preporuka nadležnog Ministarstva zaposlenici radili u petodnevnim smjenama, osim kuhinje, dok rad u preporučenom turnusu od 15 dana nije bilo moguće organizirati među radnicima.

Kako žive stanari doma u Vukovarskoj: "Osjećamo se kao taoci, zatočenici..."

No, takav način rada određen je kao obveza od nadležnih tijela kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, no radnici su odbili raditi dva tjedna u komadu. Zaposlenici su priložili pisane izjave o nemogućnosti da takvim tempom rade s korisnicima, među kojima je 26 nepokretnih, što je fizički iznimno zahtjevan posao. Izjave su proslijeđene Ministarstvu, a Didić je kazala da u izvanrednim okolnostima ne smije biti otkaza ni zapošljavanja te da joj savjest i moral nisu dozvoljavali da 40 korisnika ostavi bez brige i njege.

U Hrvatskoj propusti nisu ustanovljeni

Tamošnje vlasti mišljenja su da je presudio ljudski faktor i da je virus došao preko zaposlenika, a propusti se i dalje istražuju.

Podsjetimo, u Domu za starije u Splitu od koronavirusa je preminulo 18 korisnika. Inspekcije zdravstva i socijalne skrbi nisu ustanovile nikakve propuste, a ravnatelj nije smijenjen. U domu za starije u Koprivnici preminulo je 12 osoba, širenje još uvijek nije stavljeno pod kontrolu, a ravnateljica je dala otkaz. Zaraza je izbila u još nekoliko domova za starije u Hrvatskoj, ali dosad ni u jednom slučaju još nitko nije odgovarao za propuste, niti su oni ustanovljeni.

 

Copy link
Powered by Social Snap