Kako žive stanari doma u Vukovarskoj: “Osjećamo se kao taoci, zatočenici…”

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon 60 dana izolacije, stanari domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj od danas napokon mogu izaći na svjež zrak, prošetati, a u posjetu im mogu doći obitelj i prijatelji. No, za korisnike u splitskom domu u Vukovarskoj, gdje je došlo do proboja zaraze i smrti 18 korisnika zbog koronavirusa, situacija je ipak drugačija. Njih 70 koji stanuju u apartmanskom dijelu ove ustanove, nisu zadovoljni novim mjerama.

Korisnik doma u Vukovarskoj, Pit Marić (Snimak zaslona/HRT)

Pokretni korisnici u splitskom domu u Vukovarskoj ulici, gdje je izbila epidemija koronavirusa i život izgubilo 18 osoba, nisu zadovoljni novim mjerama koje vrijede od danas. Glavni ulaz stanarima apartmanskog smještaja je zatvoren, kretanje ograničeno, a koristiti pritom trebaju hodnik kojim se širila zaraza pa ne žele izlaziti.

Šalju ih na sporednu portu gdje je izbila zaraza

“Osjećamo se kao taoci, zatočenici. To je taj problem, što nitko u svijetu nikomu ne može zatvoriti vrata na njegovoj kući. Nas je ovdje 70 i sad su nam zatvorili vrata. Šalju nas kroz onu zgradu gdje je virus” – poručio je s ostalim sustanarima novinarima HRT-a sa svog balkona Pit Marić.

I Marica Terzija upozorava da su ulaz i izlaz odlukom Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu organizirani jedino preko sporedne porte, one na kojoj se dogodila COVID-19 infekcija, dok je njihov ulaz blokiran.

Zašto, ne znaju, jer su svi dva puta testirani i nalazi su negativni. Pokretni su, bistri, a u apartmanskom dijelu doma borave kao podstanari. Apel za pomoć već danima zajednički upućuju preko svojih balkona.

Povjerenica župana za Dom za starije i nemoćne Split Helena Bandalović kaže da korisnici apartmanskog dijela smještaja nisu zatvorenici. Zatekli su se, naime, u situaciji u kojoj su svrstani u prvu kategoriju i na njih se odnose mjere ograničenja kretanja.

Dom u Koprivnici zatvoren, u Šibeniku nalazi negativni

Stanje je, čini se, sada pod kontrolom. Svi su korisnici negativni, a u splitskom KBC-u na liječenju ih je još petero. Vratili su se i svi korisnici koji su bili premješteni u makarsku Biokovku. Od danas svi smiju van, šetati u krugu doma i po parku uz nadzor djelatnika. Oni koji iz sobe ne mogu, njima će u posjete dolaziti članovi obitelji. Ući može samo jedna osoba, uz stroge mjere.

Od danas u domove stižu novi korisnici i posjetitelji, ali pod vrlo strogim pravilima!

Posjete neće još biti dopuštene u domovima u kojima se zaraza i dalje nastavlja širiti. Riječ je o domu za starije i nemoćne u Koprivnici, gdje je preminulo 12 osoba, a širenje zaraze još nije stalo. Prošli su tjedan tako svaki dan stizale vijesti o novim zaraženima i umrlima vezano za ovu ustanovu. Među više od 300 korisnika i djelatnika, dosad je oboljelo njih 57, a krajem tjedna imali su zaražena 34 štićenika i osmero zaposlenih.

Nove mjere ne važe ni za šibenski Cvjetni dom gdje je jedna korisnica bila pozitivna prošloga tjedna, testirani su svi korisnici i osoblje, a svi nalazi su su, rečeno je danas, negativni.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap