Uhićen njemački princ Heinrich XIII. (71): Ekstremni desničari htjeli su ga na vlasti nakon puča

Milan Dalmacija
8. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Njemačka je policija uhitila 25 pripadnika desničarske terorističke skupine koja je planirala izvesti državni udar te na vlast postaviti 71-godišnjeg princa Heinricha XIII. Plemićka obitelj iz koje on potječe odavno se distancirala od njega jer je ‘zbunjeni starac koji vjeruje u teorije zavjera’.

Foto: Unsplash

Njemačka je policija zajedno s kolegama iz Austrije i Italije razbila desničarsku terorističku skupinu koja je planirala izvesti državni udar. Uhićeno je 25 pripadnika, uhićenja su se odvijala na 130 lokacija, a u akciji je sudjelovalo oko 3.000 policajaca, a navodni vođa je 71-godišnji trgovac nekretninama, princ Heinrich XIII. Reuß.

Inače, princ Heinrich XIII. potjeće iz plemićke obitelji Reuß koja je do 1918. godine vladala dijelom savezne države Tiringije (Thüringen). Potomci ove obitelji još posjeduju nekoliko dvoraca, ali su se distancirali od 71-godišnjeg princa jer je “zbunjeni starac koji vjeruje u teorije zavjera”.

‘Duboka država’

Umirovljena učiteljica planirala oteti ministra zdravstva: Osumnjičena je za terorizam

Državni tužitelji navode kako je Heinrich XIII. jedan od dvojice vođa te je on trebao preuzeti vlast. Smatraju da je najmanje 50 ljudi bilo uključeno u skupinu koja je podržavala ideju o svrgavanju trenutnog kancelara s vlasti, smatrajući da je Njemačka u rukama “duboke države”, prenosi BBC napise njemačkih medija.

“Duboka država” je inače politološki termin koji se koristi za mreže skrivenih vođa koji u tajnosti vuku važne poteze. Neki uhićenici su članovi pokreta Reichsburger, koji je već poznat po protudržavnim aktivnostima, dok je ostatak dio grupe Qanon, koja je sudjelovala i u prosvjedima na Capitol Hillu nakon izbora Joea Bidena kao američkog predsjednika.

Raspodjela pozicija

Istražitelji su u travnju otkrili skupinu pod nazivom “Ujedinjeni patrioti” koja je planirala oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha te istodobno potaknuti zbivanja nalik građanskom ratu, koja bi dovela do pada demokratskog sustava u Njemačkoj. S time u vezi, sredinom listopada uhićena je manja skupina, koju je predvodila umirovljena učiteljica.

Već su podijelili i dužnosti, pa bi ministar pravosuđa bio bivši ekstremno desni član AfD-a u Bundestagu, a princ Heinrich XIII. bi vjerojatno bio novi kancelar. Znatnu ulogu u pripremi državnog udara imao bi i vojni odjel, kojeg su trebali činiti aktivni i bivši članovi vojske. Pod istragom je i pripadnik komandosa kojemu je pretražen dom, ali i prostorije u vojnoj bazi nedaleko od Stuttgarta.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap