Udruge liječnika traže obavezno cijepljenje za osoblje u domovima za starije

Jasmina Grgurić
4. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Nakon naglog širenja virusa u domu za starije na sjeveru njemačke savezne pokrajine Brandenburg, posljednjih je dana umrlo čak 14 korisnika te ustanove. Upravitelj doma se, nakon pozitivnog testa na koronavirus, vratio u dom nakon čega se virus proširio. Protiv njega je pokrenuta istraga, a udruge liječnika traže da se svo osoblje koje radi u domovima za starije obavezno cijepi.

Ilustracija: Rawpixel

“Tko nije cijepljen, ne bi smio raditi u domovima za starije” – poručio je predsjednik Udruge njemačkih liječnika opće prakse, Ulrich Weigeldt u razgovoru za tjednik Wirtschafswoche.

pozivanje pacijenata
Liječnici nisu oduševljeni odlukom stožera prema kojoj moraju zvati starije na cijepljenje

Spremnost za cijepljenje, smatra, trebala bi biti sama po sebi razumljiva za osobe koje se brinu oko starih i teško bolesnih. Oštro je kritizirao i saveznu Vladu zbog izbjegavanja uvođenja obveze cijepljenja. Smatra da je to, pored smanjenog obujma testiranja u domovima za starije, najveća greška u korona-politici Vlade, piše N1.

Njemačko etičko vijeće, koje saveznu Vladu savjetuje o etičnosti mjera u borbi protiv pandemije, smatra da bi osoblje u domovima trebalo biti dužno dati informaciju o tome jesu li cijepljeni, ne samo poslodavcima nego i osobama o kojima se brinu.

“Mislim da žitelji domova za starije imaju pravo na ovu informaciju”, rekao je član Etičkog vijeća Wolfram Henn.

Etičko vijeće ujedno je zatražilo uvođenje obveze cijepljenja za osoblje u domovima za starije.

“Štićenici koji žive u ovim domovima nisu u potpunosti zaštićeni cijepljenjem i stoga je vrlo važno da osoblje bude cijepljeno kako ne bi prenosilo zarazu”, rekao je Henn.

Naime, u domu za starije na sjeveru savezne pokrajine Brandenburg je nakon naglog širenja virusa posljednjih dana umrlo 14 štićenika. Prema navodima medija, upravitelj doma se, nakon pozitivnog testa na koronavirus vratio u dom, nakon čega se virus proširio. Protiv upravitelja doma je pokrenuta istraga.

Udruge liječnika traže obavezno cijepljenje za osoblje u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap