Udruga poreznih obveznika: Mirovinsku reformu treba nastaviti, a ne poništiti

Josip Mihaljević
1. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Panel stručnjaka za Lipin ‘Barometar konkurentnosti’ zaključuje kako je mirovinski sustav u principu dobro postavljen. Glavna poruka je da se mirovinska reforma drugog stupa treba nastaviti, a poručuju kako bi njegovo ukidanje imalo silne negativne i dugoročne posljedice na konkurentnost zemlje.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Udruga poreznih obveznika Lipa objavila je zaključke s panela ‘Barometar konkurentnosti’ o mirovinskom sustavu Hrvatske. Stručnjaci su poručili kako je sustav načelno dobro postavljen te se protive poništavanju, odnosno, ukidanju, odnosno, nacionalizaciji II. mirovinskog stupa. Kažu kako bi to imalo “silne negativne dugoročne posljedice na konkurentnost zemlje”.

Prostora za napredak uvijek ima, poručio je neovisni ekonomski analitičar Ivica Brkljača, koji dodaje da je reforma mirovinskog stupa s početka milenija jedna od rijetkih strukturnih reformi koju smo doista proveli.

Brkljača smatra kako se mirovinski sustav može unaprijediti kroz četiri točke:

  • više konkurencije između društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (trenutačno ih je četiri)
  • jačanje veze između ostvarenih prinosa obveznih mirovinskih fondova i mehanizama dodjeljivanja novih članova (trenutačno se uglavnom dodjeljuju automatski)
  • aktivniju ulogu mirovinskih fondova u razvoju domaćeg tržišta kapitala
  • dodatno poticanje i jačanje važnosti dobrovoljne mirovinske štednje, odnosno III. mirovinskog stupa

Da mirovinski doprinosi ne pokrivaju isplate mirovina iz I. stupa znaju i ptice na grani. Tomu kumuju brojni razlozi, ocjenjuje Lipin panel, od duljeg životnog vijeka, većeg razvoja zemlje koji vodi do manjeg nataliteta, sve kasnijeg stupanja mladih ljudi u radni odnos te razna prijevremena umirovljenja, inflacija invalidskih i povlaštenih mirovina.

“Tako ograničeni broj radnika financira sve veći broj umirovljenika, čime sustav postaje neodrživo, odnosno, mora se sve više financirati općim porezima kako bi se zadržala kakva-takva adekvatnost mirovina”, poručuju iz Lipe.

Oštro se protive ukidanju drugog stupa:

“Kako je javni dug RH vrlo visok te i dalje raste, pojavili su se zagovornici nacionalizacije II. stupa. Takvi potezi, odnosno poništavanje mirovinske reforme umjesto ispravljanja uočenih nedostataka i finog podešavanja sustava, mogu imati silne negativne dugoročne posljedice na konkurentnost zemlje. To je put kojim Hrvatska zasigurno ne bi trebala ići”, zaključuje ekonomist Ivica Brkljača.

Udruga poreznih obveznika: Mirovinsku reformu treba nastaviti, a ne poništiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap