Udruga obiteljskih domova: “Trebaju nam strože mjere protiv onih koji rade ilegalno!”

Jasmina Grgurić Zanze
18. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Udruga obiteljskih domova upozorava da su potrebne stože mjere protiv ilegalnih pružatelja smještaja. Također, javnost treba moći doći do informacije je li određeni dom registriran te posluje li u skladu s propisima. Evo kako to možete provjeriti!

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska javnost svjedočila je još jednom u nizu slučajeva ilegalnog pružanja socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi. Udruga obiteljskih domova smatra da treba poduzeti odlučnije mjere protiv ilegalnih pružatelja smještaja kako bi osobe starije životne dobi imale dostojanstvenu starost.

Opasnost ugovora o uzdržavanju

“Ilegalno pružanje socijalne usluge smještaja je, nažalost, raširena pojava ponajprije zbog nepoduzimanja odlučnijih koraka od strane nadležnih institucija. Više je modaliteta takvog smještaja, od sklapanja ugovora o doživotnom, odnosno dosmrtnom uzdržavanju, preko sklapanja ugovora o najmu pa do prakse da se ne sklapa nikakav ugovor, već da se svaki mjesec daje određeni iznos ilegalnog smještaja” – upozoravaju iz Udruge obiteljskih domova.

Ukazuju na činjenicu da ne postoji objedinjeni registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pa je zapravo vrlo teško doći do informacije koliko je takvih ugovora određena osoba sklopila.

Latin: "U ilegalnim domovima smješteno je oko dvije do tri tisuće ljudi!"

“Moguće je da je netko sklopio pet, šest ili više ugovora, ali bez povezane baze podataka, odnosno objedinjenog registra, takav nalaz je više stvar slučajnosti, nego sustavne provjere. Iako se svako malo polemizira nužnost uvođenja takvog registra u svrhu zaštite starijih, to se do danas nije dogodilo, a hitno uvođenje registra je osnovni preduvjet za nadzor nad time tko krši zakon i za onemogućivanje takve prakse u budućnosti. Napominjemo da su svi privatni pružatelji usluge smještaja starijim osobama Zakonom o socijalnoj skrbi izuzeti od mogućnosti sklapanja takvih ugovora” – dodaju iz Udruge.

Ilegalni domovi koriste se raznim opasnim praksama

Predstavnici obiteljskih domova pojašnjavaju kako se ilegalni pružatelji koriste se raznim načinima u dogovoru o ilegalnom smještaju, od sklapanja ugovora o najmu, preko uplata na tekuće račune pružatelja ilegalnog smještaja do usmenog dogovora i plaćanja smještaja u gotovini na ruke ilegalnom pružatelju usluge. Ilegalni smještaji također zapošljavaju bez ugovora o radu određene osobe koje bi se trebale skrbiti o starijima, a uopće nemaju potrebne reference. Takvi simulirani pravni poslovi bi se trebali poništavati, a ilegalne pružatelje strože kažnjavati.

Udruga obiteljskih domova smatra kako je ovaj problem potrebno riješiti u koordinaciji svih relevantnih institucija, od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preko MUP-a i Državnog odvjetništva RH pa sve do pučke pravobraniteljice i predstavnika Udruge obiteljskih domova.

Evo gdje provjeriti je li smještaj za starije registriran!

ilegalni dom za starije
Grozne scene iz ilegalnog doma za starije: Nema tople vode, ranjene korisnike kupaju toplom vodom iz džezve

“Potrebno je izraditi protokole za razmještaj korisnika u ilegalnom smještaju, odlučnije kažnjavati ilegalne pružatelje, definirati smještaj korisnika od strane članova njihove obitelji u ilegalne smještaje zlostavljanjem starije osobe i povrede dostojanstva te educirati javnost o opasnostima ilegalnog smještaja. Ne manje važno, potrebno je dati podršku legalnim i licenciranim pružateljima smještaja kako bi njihovo poslovanje bilo održivo i lišeno nepotrebnih nameta, a kako bi korisnicima bila zajamčena najviša razina skrbi i dostojanstvena starost” – naglašavaju.

Udruga obiteljskih domova, kažu, svjesna je da je ponekad korisnicima i članovima njihovih obitelji teško doći do ažurne informacije je li određeni smještaj registriran i posluje li u skladu sa svim propisima. Tu informaciju je moguće provjeriti na stranici „www.domovi-za-starije.com“ ili slanjem direktnog upita Udruzi obiteljskih domova na [email protected].

Također, postoji i adresar ustanova za smještaj starijih i nemoćnih na stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a pronaći ga možete OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap