Plan za drastičnu mirovinsku reformu: Sustav koji generira mirovine od 2800 kuna nije dobar

Josip Mihaljević
14. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Predstavnici Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova danas su predstavili rezultate detaljne analize mirovinskog sustava Republike Hrvatske i iznijeli planove za drastičnu reformu. Poručili su kako njihove ideje nisu upisane u kamen i nadaju se kako će se uskoro stvoriti javni dijalog o budućnosti mirovina u Hrvatskoj.

udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova

Foto: Predstavnici Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova | Press

Kako do boljih mirovina? Ako pitamo Udrugu članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova – jedino većim izdvajanjem u privatne mirovinske sheme i promjenom strukture ulaganja obveznih mirovinskih fondova.

Predstavnici Udruge danas su predstavili rezultate detaljne analize mirovinskog sustava Republike Hrvatske i predložili rješenja koja bi dovela do boljih mirovina u budućnosti. Analizu je predstavio predsjednik Udruge Andrej Grubišić te predstavnici osnivača Ankica Mamić, Vedrana Pribičević, Marko Rakar i Anđa Redžić.

“Analiza koju danas predstavljamo potvrdila je ono što nas je i navelo da se organiziramo kao Udruga. Sustav koji generira prosječne mirovine u iznosu od 2.800 kuna nije dobar sustav. Jedini način da buduće mirovine budu bolje je jačanje privatne mirovinske štednje i postupan odmak od sustava međugeneracijske solidarnosti, koji je ozbiljno ugrožen demografskim trendovima, stopom iseljavanja, starenjem stanovništva i ostalim bitnim parametrima za međugeneracijsku solidarnost na kojoj se i dalje temelji 75% mirovinskog sustava u Hrvatskoj.

Jedino rješenje za bolje mirovine u budućnosti vidimo u jačanju stope izdvajanja za privatne mirovinske sheme, gdje će se ulaganjem i ostvarenim prinosima doći do boljih mirovina”, kazala je izvršna direktorica udruge Manuela Ćelić Marušić.

Kao jednu od potencijalno najkontroverznijih izmjena predlažu da se mirovinski doprinosi postepeno okrenu u korist ulaganja u drugi stup, a doprinosi za prvi stup smanje. Danas u prvi stup odvajamo 15 posto bruto plaće, a u drugi 5 posto. Prijedlog Udruge je da se u narednim godinama ti omjeri postepeno krenu mijenjati da bi na kraju završilo tako da u drugi stup odvajamo 15, a u prvi 5 posto bruto plaće.

Grubišić: Za prvi stup ne izdvajamo 15, nego 30 posto plaće!

Fotografija iz žablje perspektive, gdje osoba u rukama drži veći iznos novca
Pogledajte koji su prijedlozi za veće mirovine u Hrvatskoj donesi prije dvije godine, a i dalje nisu ispunjeni

Predstavnici Udruge svoje su zaključke iznijeli mirovincima, mirovinskim osiguravajućim društvima, regulatoru HANFA-i te Ministarstvu financija, a nadaju se da će uskoro imati priliku sjesti za stol s predstavnicima Ministarstva rada. Iscrpnu analizu predstavio je Andrej Grubišić, koji je istaknuo kako formalni doprinosi za prvi stup iznose 15 posto bruto plaće, ali da od tih doprinosa država pokriva tek nešto više od 50 posto ukupnog troška za mirovine, a ostatak se pokriva iz proračuna:

“Tu razliku opet podmiruju porezni obveznici, plaćanjem drugih vrsta poreza, što upućuje na zaključak da je stvarno izdvajanje za mirovine oko 30 posto bruto plaće! Unatoč tome, mirovine su u Hrvatskoj jako male. Zato se nameće potreba za povećanjem udjela ulaganja u privatne sheme jer jedino ulaganjem i prinosima na uložena sredstva možemo očekivati povećanje realne kupovne moći budućih mirovina. Ali više razine prinosa uz ovakvu strukturu ulaganja teško je očekivati.

Zato ćemo se zalagati za izmjenu regulative na način da se fleksibiziraju mogućnosti ulaganja obveznih mirovinskih fondova koje će onemogućiti pretjeranu koncentraciju rizika izlaganjem vrijednosnim papirima jednog izdavatelja (trenutno npr. državnim obveznicama RH), izmijeniti regulatorna ograničenja koja MOD-ove ograničavaju u ostvarivanju prinosa, omogućiti pojedincima veći izbor mirovinske štednje poticanjem konkurencije, odnosno u mirovinsku štednju uključiti i druge institucije osim OMF-ova i MOD-ova”, kazao je Grubišić.

Cilj je cijelu priču učiniti manje državnom, a više tržišnom, kazao je Grubišić i kazao kako ulaganja za mirovinsku štednju moraju biti vođena ekonomskom računicom, a ne patriotizmom. Također, istaknuo je da se treba zadržati solidarnost u obliku najniže državne mirovine.

Grubišić je predstavio 11 reformskih prijedloga koje možete pročitati OVDJE.

Andrej Grubišić

Foto: Andrej Grubišić, predsjednik Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova | Press

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap