Udar na novčanike: Cigarete, alkoholna pića i sokovi uskoro još skuplji!

Jasmina Grgurić
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo financija u javnu raspravu stavilo je tri uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nakon što završi javna rasprava, nove trošarine stupaju na snagu od 1. ožujka. To znači da će nas uživanje u cigaretama, čašici pića ili slatkog soka koštati nekoliko kuna više nego do sada.

Svaki treći Europljanin puši Foto: Pixabay

Ministarstvo financija u javnu raspravu stavilo je tri uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nakon što završi javna rasprava, nove trošarine stupaju na snagu od 1. ožujka.

Cigarete bi tako mogle poskupjeti za 2 kune po kutiji, a alkoholna pića od 2 kune do 3 kune po litri. Bezalkoholna pića podijelit će se u kategorije te će za sokove koji sadržavaju više šećera trošarina biti i veća, piše srednja.hr.

S druge strane, bezalkoholna pića koja ne sadržavaju šećer mogla bi pojeftiniti, ali za sokove s više šećera trošarina će biti veća pa bi oni mogli poskupjeti. Cijene piva i vina bi trebale ostati iste jer se na njih ove uredbe ne odnose.

Rano otkrivanje raka pluća: Kreću pozivi pušačima starijima od 50

Za umirovljenike od kojih većina preživljava mjesec s mirovinom znatno ispod prosječnih 2.507 kuna dodatni izdatak na ove tri kategorije proizvoda neće biti zanemariv. No, još je to jedna prilika u nizu da se zbog financijske uštede, ali u prvom redu zdravlja, ostavimo štetnih navika. One se ne odnose samo na pušenje, nego i uživanje u pokojoj čašici žestokog, ali i slatkim sokovima.

Zanimljivo je da država ima 95% vlasništva tvrtke koja proizvodi duhan. Riječ je o Agroduhanu, proizvođaču duhana iz Slatine. Na sjednici Vlade u četvrtak donesena je odluka da će Ministarstvo poljoprivrede toj tvrtki isplatiti predujam u iznosu od 7,660.256 kuna da bi mogla platiti kooperante i nastaviti poslovanje. Samo dva dana nakon ove odluke u javnu raspravu poslane su uredbe o trošarinama, među kojima i ona o trošarinama na duhanske proizvode.

Udar na novčanike: Cigarete, alkoholna pića i sokovi uskoro još skuplji!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap