Učenici napravili spomenare i održali predavanje za umirovljenike u Osijeku

Ana Kanazir
17. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U Domu umirovljenika Osijek je proveden vrlo zanimljiv projekt u kojem su sudjelovali učenici četvrtih i petih razreda osnovne škole i umirovljenici, a cilj je bio međugeneracijsko druženje, ali i držanje predavanja na to kako spriječiti bolesno starenje.

dom za starije

Dom za starije | Foto: Pexels

Projekt se odvijao u tri etape, od listopada 2022. godine do veljače 2023. godine, a nazvan je ‘Sprječavanje bolesnog starenja’. U sklopu ovog zanimljivog projekta sudjelovali su umirovljenici u Osijeku u Domu koji su dobili spomenare, a imali su priliku i saznati puno toga. Kako su nekada izgledali spomenari, možete vidjeti u ovom tekstu.

Omot spomenara
Foto dana: Evo kako su nekada izgledali spomenari

U prvoj etapi projekta su učenici u sklopu stručnih nastava iz predmeta ‘Zdravstvena njega starijih osoba’ tijekom druženja i razgovora s korisnicima Doma prikupljali njihove mudrosti i provodili anketu o zadovoljstvu kvalitete života. Osim toga, vodili su i intervjue s osobama koje imaju početne znakove demencije, a koji su učenicima otkrili detalje iz svojeg života, piše Ivana Ukić za škole.hr.

U drugoj fazi su se analizirali podaci koji su prikupljeni, a učenici su izradili knjigu mudrosti i spomenar s uspomenama i slikama korisnika za one u početnom stadiju demencije. Demencija je ozbiljna bolest kojoj je prvi simptom gubitak pamćenja, a više o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Treća faza je uključivala predavanje na temu ‘Sprječavanje bolesnog starenja’ koje je nastalo u dogovoru s glavnom sestrom Doma umirovljenika. Ovdje su prikazani rezultati ankete, a korisnici Doma su educirani o mjerama sprječavanja pojave bolesnog starenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap