Foto dana: Evo kako su nekada izgledali spomenari

Ana Kanazir
11. ožujka 2023.
Foto dana
A- A+

Spomenari su se ispunjavali u školi, ali i doma, a u njima se moglo vidjeti svašta. Dok su neki najviše voljeli precrtavati popularne likove iz animiranih serija, drugi su ipak odabrali pisanje zanimljivih citata i životnih poruka. Ova bilježnica je po mnogočemu bila posebna, a mi vam predstavljamo spomenar iz 1960-ih godina.

Omot spomenara

Spomenar | foto: Mirovina.hr

Spomenari su male bilježnice u kojima su kolege ostavljale vječni spomen svojim prijateljima i kolegama u razredu. U Rječniku hrvatskog jezika stoji definicija spomenara koja kaže: ‘ Spomenar – đačka bilježnica posebna oblika i opreme koja se daje dragim kolegama da u nju upišu svoje ime uz popratni tekst radi očuvanja uspomene’.

Spomenar je tada bio važan dio djetinjstva, a najstariji spomenar potječe iz prve polovice 19. stoljeća. Najčešće su ih imale djevojčice, a ispunjavali su ih svi u razredu. Posebna čar je bila vidjeti kakav otisak je tko ostavio. Nezaboravan dio je bio i presavinuti dio papira na kojemu piše ‘ne otvaraj’, a unutra bi se nalazio datum ili neka druga kratka poruka.

Koliko su ove uspomene bile dugotrajne i vječne dokazuje i primjer spomenara iz 1967. godine, čije crteže i citate možete vidjeti u nastavku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap