U zatvoru do smrti: Srbija uvela doživotnu robiju za ubojice i silovatelje

Jasmina Grgurić Zanze
21. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Narodna skupština danas je prihvatila izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina te se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela. Odnosi se to u prvom redu na ubojice i silovatelje trudnica, maloljetnika i nemoćnih osoba. Počinitelji takvih teških kaznenih djela cijelu mirovinu provest će u zatvoru, bez obzira na životnu dob, sve do smrti.

Foto: Pixabay

Doživotna kazna u Srbiji uvedena je za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom. Takva odluka u skladu je s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana, piše B92. Inače, riječ je o inicijativi pokrenutoj nakon teškog mučenja i ubojstva 14-godišnje Tijane Jurić koju je 2014. godine oteo, silovao i ubio Dragan Đurić.

Doživotna kazna predviđena je i za sva druga krivična djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina. Među njima su i ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi izvršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam…

[FOTO] Kako izgledaju japanski zatvori u koje navodno bježe umirovljenici?

Međutim, predviđeno je i da osuđenik na doživotni zatvor može biti pušten na uvjetno izdržavanje kazne nakon 27 godina. Ipak, sud ne može pustiti osuđene zbog ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba. Takva odluka također je u skladu sa spomenutom inicijativom.

Pooštravaju se i kazne za zlostavljanje i mučenje, obiteljsko nasilje, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službene osobe u izvršavanju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u grupi koja sprečava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Uvodi se i novo kazneno djelo, napad na odvjetnike.

 

Smatrate li da bi Hrvatska trebala uvesti doživotnu kaznu zatvora?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap