[FOTO] Kako izgledaju japanski zatvori u koje navodno bježe umirovljenici?

Josip Mihaljević
5. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Zemlja s prosječno najstarijim stanovništvom u svijetu ima sve više problema. S jedne strane, velik je izazov imati toliko velik udio starog stanovništva u bilo kojoj populaciji. Razvili su neke mehanizme koji većinskom dijelu umirovljenika pruža dostojanstven život. Međutim, siromašniji postotak japanskih umirovljenika muku muči s preživljavanjem – odlaze u zatvor zbog  beznačajnih zločina, a dok su tamo – mirovina sjeda na račun.

Foto: Youtube screenshot

Vrlo je moguće da ste pročitali dvije vijesti o japanskim umirovljenicima koje ne idu ruku pod ruku jedna s drugom. Prva je o tome kako su japanci razvili najbolji sustav brige za starije na svijetu, a druga je kako japanski umirovljenici masovno bježe u zatvor jer ne mogu preživjeti s manjim mirovinama.

Složit ćete se da ne postoji zemlja u svijetu koja je baš svakom svom umirovljeniku osigurala sve što mu je potrebno za dostojanstven život, ali krivica nije uvijek na državi. Međutim, umirovljenici s niskim mirovinama u sve većim brojkama pronašli su rupu u zakonu: naprave beznačajno kriminalno dijelo, predaju se policiji i odlaze u zatvor.

“Prekršio sam zakon jer sam siromašan”

Što možemo naučiti od Japanaca i njihovog odnosa prema starijima?

69-godišnji Toshio Takata ispričao je novinarima BBC-a kako je prekršio zakon jer je siromašan. Htio je živjeti negdje besplatno, čak i ako je to mjesto iza rešetaka.

“Nakon što sam ušao u mirovinu brzo sam ostao bez novaca. I onda mi je palo na pamet – možda bi mogao živjeti besplatno, ako budem živio u zatvoru”, pomislio je Toshio.

Ukrao je prvi bicikl koji je vidio, odvezao se njime do policijske postaje i prijavio se kao kradljivca. Iako mu je to bio prvi “zločin”, dobio je godinu dana zatvora. Kada je izašao van, zaprijetio je nekim ženama nožem na javnom mjestu, nadajući se da će jedna od njih pozvati policiju.

“Otišao sam u park i samo sam im prijetio. Nisam im ništa kanio učiniti. Pokazao sam im nož, one su pozvale policiju”, priča novinarima.

Od osam godina koliko je u mirovini, Toshio je polovicu proveo u zatvoru. Na pitanje sviđa li mu se tamo, Toshio mudro odgovara – “dok sam ja tamo, mirovina mi teče”.

“Nije da mi se sviđa, ali mogu biti tamo besplatno. A kad izađem imam ušteđevine. Tako da nije toliko grozno”, tvrdi Toshio.

Brojke su napumpane

japanke
Rasterećene obitelji i veseli umirovljenici: Ovako funkcionira najbolji sustav brige za starije na svijetu

Mnogi mediji poteze poput Toshijevog nazivaju zabrinjavajućim trendom. Kada se pogleda udio u ukupnim zločinima koje su počinili stariji od 65, on se u posljednjih 20-ak godina povećao oko pet puta. U svakom slučaju, više nego što je trebao.

No, stopa kriminala u Japanu je već 15-ak godina u drastičnom padu. U posljednjih 6 mjeseci 2017. godine srušili su rekord postavljen godinu dana ranije – manje od milijun kaznenih djela po prvi puta od Drugog svjetskog rata. Tada je u Japanu živjelo oko 40 milijuna manje ljudi nego što ih ima danas. U 2016. godini – Japan je imao 18.462 muška zatvorenika i 2.005 ženskih zatvorenika. Novi trendovi ukazuju da umirovljenici čine dvadeset posto ukupnih zatvorenika, što je oko 4.000 penzića! Drugim riječima to je oko 0.0031 posto ukupnog stanovništva.

No, to ne znači da priče poput Toshiovih ne postoje. On je, naime, pronašao “rupu” u zakonu koja mu omogućuje da kada god zagusti – ode u zatvor. Besplatna hrana, aktivnosti, topli smještaj rado će zamijeniti za svoju slobodu, a kada izađe čeka ga pristojna svota godišnje mirovine. To također nije besplatno – dvogodišnja kazna državu izađe nešto manje od pola milijune kuna.

A umirovljenici poput Toshia radije će se osloniti na državu nego na svoju djecu, kojima ne žele predstavljati teret u starosti.

Kako izgledaju japanski zatvori?

japan penzic
Država im duplo naplati zdravstveno osiguranje, a oni bez problema prihvate: "Ne želimo biti teret našoj djeci"

Zatvori u Japanu su namjenjeni za resocijalizaciju, reformiranje i rehabilitaciju prijestupnika. Iako su financijski moćni, zatvori im nisu toliko luksuzni. No, jedna od najvećih pogodnosti jest zatvorska hrana, koja slovi među najzdravijom zatvorskom hranom u svijetu. Ni besplatna medicinska skrb im neće odmoći.

Svaki zatvorenik ima posebni program u kojem će biti obrazovan kako da ne ponovi prijestup koji mu je omogućio smještaj u zatvoru. Čim dođu u zatvor, zatvorenici se stavljaju u nešto veće zajedničke sobe, a što bolje surađuju s osobljem – dobijaju beneficije. Naravno, ako odbijaju suradnju, čekaju ih kazne.

Raspored je otprilike ovakav:

  • 6:40 – buđenje
  • 6:55 – prvo prebrojavanje
  • 6:50 – 7:10 – doručak
  • 7:25 – priprema za posao
  • 7:40-11:40 – jutarnji posao
  • 11:40-12:00 – ručak
  • 12:10-16:20 – popodnevni posao
  • 16:40 – natrag u sobe
  • 17:00-17:20 – večera
  • 21:00 – gase se svjetla

U fotogaleriji možete vidjeti kako izgleda jedan takav zatvor i što jedu japanski umirovljenici u njemu.

 

Copy link
Powered by Social Snap