U Vrbovskom otvoren dnevni boravak za umirovljenike: Svakodnevnim aktivnostima uključuju se u zajednicu

Milan Dalmacija
29. travnja 2023.
Novosti
A- A+

U Vrbovskom je otvoren dnevni boravak za starije osobe, koji će brojnim aktivnostima nastojati ponovno uključiti umirovljenike u zajednicu. Riječ je o programu koji se provodi diljem zemlje, a u Vrbovskom ga vodi Crveni križ.

Dnevni boravak za starije osobe u Vrbovskom | Foto: Facebook/Crveni križ Vrbovsko

Brojni gradovi i općine počeli su u posljednje vrijeme organizirati dnevne boravke za starije osobe. Riječ je o prostorima u kojima umirovljenici mogu provesti svoje slobodno vrijeme uz brojne aktivnosti, a kako sve funkcionira opisali smo u ovom tekstu.

Trend dnevnih boravaka

Grad Split traži mjesto za slobodne aktivnosti i dnevni boravak umirovljenika u vlastitim prostorima

Trendu otvaranja dnevnih boravaka za starije osobe pridružio se i grad Vrbovsko. Pod vodstvom tamošnjeg Crvenog križa netom prije Uskrsa osposobljen je i otvoren prostor u kojem će se obavljati program dnevnih aktivnosti u sklopu programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života i zaštite starijih osoba.

– Projekt je to koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Vrbovsko, a počeo je u ožujku 2023. godine uređenjem prostorije na adresi Dobra 1a u kojoj starije osobe mogu boraviti od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati te sudjelovati u raznim aktivnostima, rekla je novinaru Novog lista Marinku Krmpotiću ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovsko, Ivana Vaccino.

Uključivanje u zajednicu

Kroz taj projekt je zaposlena voditeljica dnevnog boravka Sanja Pavlović koja sa starijim osobama ponedjeljkom provodi edukacijsko-informativne aktivnosti, utorkom kreativne radionice, srijedom okuplja klub novinara koji piše objave na društvenim mrežama. Četvrtkom su na rasporedu rekreativne, a petkom zabavne aktivnosti. Pomažu joj volonteri, starije osobe koji su voditelji pojedinih aktivnosti.

Kako je u protekle tri godine zbog epidemioloških mjera došlo do velike izoliranosti ljudi, naročito starijih, potrebno ih je ponovno uključiti u zajednicu. Ovaj projekt nastoji izvaninstitucionalnim uslugama ublažiti socijalnu isključenost starijih iz zajednica u kojima žive. To se nastoji postići poticanjem volontiranja te prepoznavanjem potreba starijih osoba. Dnevni boravak u Vrbovskom bit će otvoren do kraja 2024. godine.

Copy link
Powered by Social Snap