U susjednoj državi najavljen izvanredan rast mirovina od čak 20 posto

Josip Mihaljević
24. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Gotovo svaki puta kada se u Hrvatskoj uvodi neka novost za umirovljenike, bilo da se radi o jednokratnim isplatama ili o novim pravima, u susjedstvu se može pronaći još bolji primjer. I dok se kod nas mirovinskom reformom povećavaju obiteljske mirovine za u prosjeku 10 posto, a najniže 1,5 posto – političari u susjednoj Srbiji najavljuju izvanredan rast mirovina od čak 20 posto.

Foto: Penzioneri iz Srbije u šopingu u 4 ujutro | Youtube screenshot

Umirovljenicima u Srbiji smiješi se povećanje mirovina od 18 do 20 posto, najavio je tamošnji ministar financija Siniša Mali, piše danas.rs.

Dodao je kako se, čak i kada se uračuna inflacija, radi o “realnom dvocifrenom rastu penzija”, a osim mirovina rast će i minimalne plaće u javnom sektoru:

“Dvocifreno povećanje plata i penzija znači bolji životni standard za građane i zato mi je važno da povećanje bude veće od inflacije, kako bi u ‘realnom dinaru’, onome što ostaje građanima u džepu, pokrili ovu inflaciju”, kazao je Mali.

Posljednja izmjerena inflacija u Srbiji iznosi 9,2 posto pa u Srbiji vjeruju da će umirovljenici u konačnici osjetiti povećanje na svojim računima.

Udio troška isplate svih mirovina u BDP-u Srbije iznosi 9,2 posto što, kaže ministar Mali, omogućava državi da izvanredno poveća mirovine bez da se ugrozi održivost javnih financija. U Hrvatskoj, primjerice, isplate mirovina iznose 10,2 posto BDP-a.

Srbi su razradili i model usklađivanja mirovina koji će ovisiti o tomu koliko mirovine opterećuju državni BDP, donosi danas.rs:

  • ako je trošak mirovina manji od 10 posto BDP-a – dolazi do izvanrednog povećanja poput ovog najavljenog
  • ako je trošak mirovina između 10 i 10,5 posto BDP-a – mirovine se usklađuju s rastom prosječnih zarada u privredi
  • ako je trošak mirovina između 10,5 i 11 posto BDP-a – primjenjuje se švicarska formula usklađivanja
  • ako je trošak mirovina veća od 11 posto BDP-a – mirovine se usklađuju samo s inflacijom

Ideja je da se ovo veliko usklađivanje mirovina dogodi u dva navrata, jedno u listopadu ili studenom, a drugo u siječnju 2023. godine.

U susjednoj državi najavljen izvanredan rast mirovina od čak 20 posto
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap