U Splitu postoji posebna knjižnica na kotačima koja dolazi do onih koji ne mogu sami do knjiga

Ana Kanazir
25. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Gradska knjižnica Marka Marulića Split je pokrenula županijsku bibliobusnu službu kako bi do knjiga mogli doći svi oni kojima je otežan pristup knjižnicama, kao i onima kojima prijeti socijalna isključenost. Osim posudbe knjige, u sklopu stajanja na određenim stajalištima će se provoditi i razne aktivnosti.

Bibliobus u Splitu

Bibliobus u Splitu | foto: Grad Split

Bibliobus je knjižnica na kotačima koja će djelovati diljem županije. Ovaj projekt ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ je ostvaren zahvaljujući podršci Grada Splita, partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom te uz podršku Razvojne agencije RaST.

knjige na polici u knjižnici
Saznali smo koji žanr i koje knjige umirovljenici najviše čitaju u jednoj zagrebačkoj knjižnici

Kako bi knjige došle do građana koji žive daleko od knjižnica, kupljen je bibliobus od 12 metara koji će ići kroz cijelu županiju i stajat će na 21 stajalištu, a na ovaj će način oni koji nemaju knjižnicu u svojem mjestu dobiti pristup knjigama. Kao što smo saznali u ovom tekstu, umirovljenici najviše vole čitati kriminalističke i romantične romane, a vole i ozbiljnu književnost.

Poznato je kako će bibliobus dolaziti svaka dva tjedna na isto stajalište, ali i da će se na njemu stajati od pola sata do sat vremena. Svi koji se učlane na ovim stajalištima će imati besplatan upis, a najavljena su i događanja na stajalištima tijekom godine.

Osim toga, ovaj bus ima i rampu za osobe s invaliditetom, tablete, računala, printer i pristup internetu kako bi stanovnici dobili sve što im je potrebno na jednom mjestu.

Bibliobus u Splitu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap