U Sabor ulazi i vrhunski stručnjak za mirovinski sustav, zapamtite ga

Josip Mihaljević
7. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Prije nekoliko tjedana je gostovao u našem podcastu, a danas je saborski zastupnik. Damir Bakić redovni je profesor matematike s Matematičkog odsjeka PMF-a. Omiljen je među studentima, a sa svojom stručnošću i poznavanjem mirovinskog sustava mogao bi se svidjeti i umirovljenicima.

Damir Bakić | foto: Tea Ovničević

Damir Bakić iz političke platforme Možemo! nije imao prevelike šanse za ulazak u Sabor, ali je rezultat lijevo-zelene koalicije u Zagrebu bio toliko dobar da su osvojili čak tri saborska mandata. Ispred njega su ušli još lider koalicije Tomislav Tomašević i pravnica Sandra Benčić.

Bakić je redoviti profesor matematike na zagrebačkom PMF-u gdje slovi kao jedan popularnijih profesora među studentima. U Saboru bi se mogao svidjeti i umirovljenicima, jer se radi o vrhunskom stručnjaku za mirovinski sustav, a politički djeluje u stranci koja se bori protiv siromaštva i društvene nejednakosti.

U znanstvenoj karijeri bavi se matematikom osiguranja, pa tako i mirovinskim osiguranjem. Bakić je 1999. godine bio član povjerenstva za pripremu mirovinske reforme u kojoj smo uveli II. stup, napisao je više stručnih radova o izračunu mirovina kao i o novom sustavu mirovinskog osiguranja u cjelini.

Problem vidi u povlaštenim mirovinama

Portal Mirovina.hr pozvao je sve veće političke stranke da nam u kampanji ustupe sugovornika za razgovor o umirovljenicima i mirovinskom sustavu, a politička platforma Možemo! poslala nam je Bakića.

U razgovoru nam je otkrio da je mirovinski sustav devastiran 90-ih godina i to grubom zloupotrebom, a kazao nam je da svaki sedmi umirovljenik u Hrvatskoj ima mirovinu po posebnom propisu.

rad mirovina
Imate 80 posto prosječne plaće ili manje? Dobit ćete najnižu mirovinu!

“Mi se zalažemo za temeljitu analizu i reviziju svih tih mirovina. Savršeno je jasno da većinu tih mirovina treba zadržati, ali je također savršeno jasno da su mnoge takve dodijeljene mirovine treba preispitati i provjeriti jesu li one plod političkih povlastica ili su nastale na temelju nevjerodostojne dokumentacije”, kazao je Bakić.

Za stanje mirovinskog sustava možemo kriviti greške iz 90-ih

Svaki dobar poznavatelj mirovinskog sustava zna da će posljedice grešaka koje netko napravi u mirovinskom sustavu doći na naplatu dosta godina kasnije, nekad čak i po nekoliko desetljeća.

Bakić nam je rekao da uopće ne može pronaći paralelu negdje u svijetu da opiše što se sve događalo u mirovinskom sustavu 90-ih godina:

Koliko staža i koliku plaću morate imati da dobijete prosječnu mirovinu od 2.740 kuna?

“To je bilo umirovljenje ispod i ispred svih granica. Mi smo tada bili uveli zloglasni dokup staža, mi smo ljude u punoj radnoj životnoj snazi prisilno penzionirali. Tog momenta smo jednu kompletnu generaciju poslali u mirovinu bez ikakve odgovornosti i bez ikakvog računa. Bez ikakve brige za taj mirovinski sustav 10, 20 ili 30 godina kasnije gdje smo točno dana”, rekao je Bakić.

Iako je mirovinska reforma iza nas, posla u i oko mirovinskog sustava će uvijek biti. Bakić bi, što se tiče te teme, mogao dosta toga doprinijeti ako se budu vukli neki novi potezi u mirovinskom sustavu.

Cijeli podcast s profesorom Damirom Bakićem možete pogledati ovdje:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap