Koliko staža i koliku plaću morate imati da dobijete prosječnu mirovinu od 2.740 kuna?

Josip Mihaljević
17. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj imamo 1,24 milijuna umirovljenika i često gledamo koliko iznosi prosječna plaća. To je vrijedan podatak čije kretanje treba pratiti, no uvijek treba jasno reći da bi ogroman dio umirovljenika sretno potpisao da može imati takvu mirovinu. Ona u ovom trenutku iznosi 2.740 kuna, a profesor Damir Bakić nam je otkrio koliko staža i koju plaću neka osoba mora imati da mu sustav isporuči takvu mirovinu.

Što osoba kroz život mora napraviti da bi na kraju dobila prosječnu zarađenu mirovinu u Hrvatskoj koja u ovom trenutku iznosi 2.740 kuna? U odnosu na prosječnu netu plaću (6.713 kuna) – prosječna mirovina u RH iznosi 40 posto prosječne plaće.

Profesor Damir Bakić (politička platforma Možemo!) sa zagrebačkog PMF-a i kandidat na predstojećim izborima u prvoj epizodi našeg podcasta odgovorio je na to pitanje. Posebno je pogledao sva pravila, zakonske uvjete i došao do sljedećih podataka:

“Pravo pitanje glasi tko prima prosječnu mirovinu. Kakav je profil osiguranika koji prima prosječnu mirovinu? Kad se pogledaju pravila, kad se pogledaju odredbe zakona, kad se uvaži dodatak od 27 posto koji je relativno nedavno uveden, to vam otprilike znači da je to osoba koja je ostvarila pravo na starosnu mirovinu, nema nikakvog umanjenja zbog prijevremenog umirovljenja, radila je pune 32 godine, za više manje prosječnu plaću”, kazao je Bakić.

Takvu mirovinu će imati nastavnice i učiteljice

Damir Bakić: Gruba zloupotreba mirovinskog sustava u prošlosti dolazi na naplatu

Dakle, starosna mirovina, pune 32 godine staža i prosječna plaća. Bakić je kazao da će takve mirovine dobiti nastavnice i nastavnici jer u mirovinu odlaze s približno sličnim uvjetima.

“To vam je otprilike prilično točan opis karijere jednog nastavnika ili učitelja, ili bolje rečeno nastavnice ili učiteljice jer naravno staž je nešto manji zbog možda porodiljnih dopusta i drugih obiteljskih prilika.

To naš sustav daje, što naš sustav nudi, što naš sustav na neki način karakterizira ili ga dobro ocrtava. Osoba koja je visoko školski obrazovana, koja je provela cijelu karijeru na visoko vrijednom društvenom poslu. Znamo da je učiteljska i nastavnička plaća više manje oko prosjeka, često na početku karijere ispod. Dakle takva osoba će primiti prosječnu mirovinu, a ona iznosi 2.740 kuna. To je slika našeg sustava”, objasnio je profesor Bakić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap