U Rijeci poskupljuje javni prijevoz: Umirovljenici će plaćati 20 posto više!

Josip Mihaljević
27. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Cijene voznih karata Autotroleja u Rijeci će od 1. ožujka ove godine biti povećane najvjerojatnije za 20 posto, potvrdio je gradonačelnik Marko Filipović (SDP). Od poskupljenja će, barem za sada, biti izuzeti učenici i studenti, ali ne i umirovljenici.

rijeka bus

Foto: Youtube screenshot

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP) potvrdio je kako će cijene voznih karata Autotroleja od 1. ožujka ove godine biti povećane “najvjerojatnije za dvadeset posto”, piše novilist.hr. Cijene rastu za sve vrste putnih karata, osim za učenike i studente koji će poskupljenja biti pošteđeni do 31. kolovoza. Nažalost, to znači da cijene javnog prijevoza rastu  i umirovljenicima.

Kako je objasnio Filipović, do poskupljenja dolazi zbog manjeg broja putnika, zbog inflacije, ali i činjenice da je cijena karata zadnji put mijenjana 2008. godine. Povećanje cijena nužno je kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje javnog prijevoza u Rijeci i okolici, dodaje.

“Žao mi je što je tako, no u ovom času drugog izbora jednostavno nema. Među ostalim i zato što se nalazimo u svojevrsnoj pat poziciji zbog koje su nam nedostupna državna sredstva, a do kojih, u skladu sa zakonskom regulativom, možemo doći jedino preko Županije. Stoga tu poziciju trenutno može riješiti Primorsko-goranska županija u dogovoru s nadležnim Ministarstvom kako bi mogli povući državna sredstva, kako to zakon i omogućava”, kazao je Filipović za Novi list.

Do besplatnog pokaza i dalje je moguće doći, evo kako

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

Grad Rijeka osobama starijim od 65 godina omogućuje besplatan prijevoz na svim zonama i linijama na kojima uslugu prijevoza pruža KD Autotrolej. Godišnja pokazna karta vrijedi za neograničen broj putovanja, godinu dana od datuma izdavanja.

Pomoć može dobiti osoba s navršenih 65 godina i više čiji je osobni mjesečni prihod niži od 2.000 kuna ili ima određeni oblik oštećenja organizma (tjelesno, mentalno, intelektualno, osjetilno oštećenje ili poremećaj iz autističnog spektra) i uz to ima teži ili teški invaliditet – oštećenje funkcionalnih sposobnosti ili je stradalnik rata (hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, udovac/udovica ili roditelji umrlog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno ratni i civilni invalidi rata) ili je višestruki darivatelj krvi (muškarac sa 40 ili više, a žena sa 25 ili više darivanja krvi).

Prema posljednje objavljenim informacijama HZMO-a, u Gradu Rijeci živi 37.363 umirovljenika, ali prosječna mirovina im iznosi 3.402 kune. Tako da će ih tek manji broj upasti u cenzus od 2.000 kuna, a za besplatan javni prijevoz izgledno je da će morati dati krv. Međutim, i tu postoje ograničenja. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu kaže da krv mogu darivati osobe u dobi od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi puta, do 70 godina jednom do dva puta godišnje tek nakon pregleda i odluke liječnika specijalista i transfuzijske medicine.

U Rijeci poskupljuje javni prijevoz: Umirovljenici će plaćati 20 posto više!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap