U Primorsko-goranskoj neće cijepiti starije s AstraZenecom. Beroš: “To nije sukladno našem promišljanju”

Josip Mihaljević
15. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 68 novih slučajeva na 2.134 testiranih, a preminula je 21 osoba.

Vili Beroš stožer

Foto: Ministar zdravstva Vili Beroš | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002

Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata.

Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5339 preminulo, ukupno su se oporavile 230 384 osobe od toga 343 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 11 694 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1 268 323 osobe, od toga 2 134 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepljeno je 52.778 osoba.

Kaić o popisu cijepljenih osoba: To je tajna

Epidemiolog Bernard Kaić govorio je o prioritetima cijepljenja i o popisu cijepljenih osoba. Kazao je da se u medijima pogrešno tumače tablice prioritetnih skupina te da će obiteljski liječnici dobiti

“Popis osobe iz cijepljenja su medicinski podaci i medicinska tajna i nikad neće dobiti mediji popis cijepljenih osoba, pogotovo u kontekstu u kojem se sada spominje jer taj popis povlači pitanje koje bolesti ta osoba ima. To su liječničke tajne koje nikada neće dobiti od nas iz zdravstvenog sustava, kao što neće dobiti podatke iz registra za HIV, registra iz zaraznih bolesti niti iz drugih registara čiju tajnost moramo osigurati ako želimo da sustav funkcionira”, kazao je Kaić.

Beroš: AstraZeneca je dobro cjepivo za starije

Ministar Vili Beroš komentirao je naputak Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koje je odlučilo da neće cijepiti starije od 60 s AstraZenecinim cjepivom, po uzoru na niz europskih zemalja koje su donijele sličnu odluku.

“To nije sukladno našem promišljanju, to nije sukladno stavu Referentnog centra za epidemiologiju RH, nije sukladno promišljanju HZJZ-a. Bilo je govora o tome, ali smo obavili razgovore s proizvođačem, analizirali sve upitne elemente i ocijenili smo da to cjepivo u najvećem broju slučajeva priječi razvoj težeg oblika bolesti tako da je apsolutno opravdano cijepiti starije osobe”, kazao je Beroš.

Beroš je zbog cijepljenja preko reda zatražio očitovanje svih zdravstvenih ustanova o procesu cijepljenja:

“Prikupljamo podatke iz digitalne platforme tj. spomenutog registra, u Ministarstvu je osnovano Povjerenstvo za praćenje cjepiva koje će analizirati sve te podatke. U slučaju postojanja određenih odstupanja uputit ćemo ciljano u određene institucije zdravstvenu inspekciju. Nakon što inspekcija pogleda stanje, ovisnosti o nalazu ako ima elemenata stručnog propusta, predmet će biti upućen stručnim komorama. A ako ima nekih drugih elemenata bit će naravno upućen na relevantne institucije. To vam je redoslijed postupanja koji postoji od ranije, postupak je pokrenu”, kazao je Beroš.

Hoće li biti sankcija za cijepljenje preko reda?

Novinari su pitali hoće li biti ikakvih sankcija za cijepljenje preko reda, pozvali su se na izjavu prof. Aleksandra Maršavelskog s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je rekao da bi to moglo biti kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Novinari su pitali hoće li biti sankcionirana i Alemka Markotić koja je u petak priznala da je barem jednog novinara cijepila preko reda.

“Nije bitno moje mišljenje, bitno je mišljenje relevantnih institucija. Kada zdravstvena inspekcija završi svoje postupanje, u odnosu na njen nalaz, mogući su razni pravci daljnjeg zbivanja. Predmet se može uputiti stručnim komorama, ali ako ima elemenata kaznenog djela predmet se može uputiti nadležnom državnom odvjetništvu”, kazao je Beroš.

Oglasila se i Alemka Markotić, sada kaže da nije omogućila cijepljenje neimenovanom novinaru već da je to krivo shvaćeno:

“Što se tiče moje majke, mislim da je struka sve rekla. Što se tiče novinara, to je krivo shvaćeno. Nikome od novinara ja nisam omogućila nikakvo cijepljenje. Vi znate da ja osobito sada znam jako puno ljudi, jedno od novinara se okolo hvalilo nekome koga ja znam da se cijepio ili cijepila protiv nije važno čega preko reda i to je to. Moja intencija je bila da se unaprijed ne osuđuje, ja ne znam je li se ta osoba imala razloga cijepiti zbog svog zdravstvenog stanja ili nije.

Niti jednom novinaru ja nisam omogućila nikakvo cijepljenje”, kazala je Markotić.

U Primorsko-goranskoj neće cijepiti starije s AstraZenecom. Beroš: “To nije sukladno našem promišljanju”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap