HRT cenzurirao vijest o Primorčevom cijepljenju preko reda: On im je u Nadzornom odboru

Josip Mihaljević
6. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska radiotelevizija, kao i većina medija u državi, u veljači prošle godine izvijestila je da se novi ministar financija Marko Primorac cijepio preko reda, dvadesetak dana nakon što su prve doze došle u Hrvatsku. Tu su vijest obrisali s portala hrt.hr, ali Internet pamti. Primorac je krajem 2021. godine imenovan u Nadzorni odbor HRT-a. Je li on urgirao da se vijest obriše, kao što su njegovi odvjetnici u ožujku 2022. godine urgirali da brojni mediji uklone njegovo ime iz afere prijevremenog cijepljenja? S HRT-a još nema odgovora na to pitanje.

HRT primorac

Foto: HRT, efzg.unizg.hr

HRT je u veljači prošle godine, kao i većina drugih medija, javnost izvijestio o brojnim slučajevima cijepljenja preko reda. U nizu sitnih moćnika među njima su bili Iskra Primorac, ravnateljica Središnjeg registra osiguranika i njen suprug Marko Primorac, novi ministar financija. Oni su se cijepili još u siječnju 2021. godine, dvadesetak dana nakon što su prve doze došle u Hrvatsku.

Podsjetimo, prema planu cijepljenja tada su se cijepile rizične skupine: liječnici, korisnici domova za starije i zaposlenici u domovima za starije.

HRT obrisao članak gdje se spominje njihovo prijevremeno cijepljenje

Iako je HRT u veljači 2021. godine objavio da su se Primorci cijepili preko reda, taj je članak danas obrisan. Primorci su u ožujku ove godine angažirali odvjetnički ured koji je nizu medija, pa tako i nama, poslao zahtjev da se navodno sporni članak ukloni s naše stranice. Argumentacija im je bila poprilično slabašna – odgovorili smo im da nećemo i nikad nam se više nisu javili. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

U zadnja 24 sata niz medija objavio je kako su s istim zahtjevom i njih kontaktirali odvjetnici bračnog para Primorac. Koliko vidimo, ni oni nisu obrisali vijesti o cijepljenju preko reda. HRT ipak jest.

Ima li brisanje članka veze s time da je Primorac u Nadzornom odboru HRT-a?

Marko Primorac, budući ministar financija, uz to što je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, član je Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a od prosinca 2021. godine – zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HRT-a.

HRT-u smo poslali upit zašto su obrisali članak, kada su ga obrisali te je li  zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Marko Primorac vršio pritisak na urednike da se članak o njegovom cijepljenju preko reda obriše. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Dokaz da je članak obrisan

Internetskom pretragom nećete pronaći HRT-ov članak o cijepljenju preko reda bračnog para Primorac. No, ‘zapamtila’ ga je interna tražilica na web stranicama HRT-a. Kada u nju ukucate ime ‘Iskra Primorac’, među rezultatima se nalazi članak objavljen 14. veljače, na Valentinovo, pod naslovom “Novi slučajevi cijepljenja preko reda”.

Foto: Dokaz da je članak o cijepljenju preko reda postojao na stranicama HRT-a

No, kada kliknete na poveznicu – ništa. HRT javlja grešku 404 s porukom da se tražena stranica ne može pronaći.

404 HRT

Foto: Danas nije moguće pročitati članak o prekorednom cijepljenju bračnog para Primorac na stranicama HRT-a

Srećom, stranica web.archive.org periodički obilazi razne internetske stranice te ih arhivira točno u onakvom stanju u kakvom su zatečene. Na njoj smo pronašli puni članak HRT-a u kojem se jasno navodi da se u kontekstu prekorednog cijepljenja spominju i Iskra Primorac i njen suprug, budući ministar u Vladi RH.

HRT cijeli clanak

Foto: Internetska arhiva otkriva nam da je članak doista bio objavljen te da se u njemu spominju i Iskra Primorac i njen suprug, budući ministar financija

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap