U mirovini možete otvoriti firmu ili obrt, ali postoji jedna zamka

Ana Kanazir
22. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Osobe u mirovini mogu raditi na pola radnog vremena, a trenutno tako radi više od 31.000 umirovljenika, pri čemu ih je najviše zaposleno u trgovini. Osim toga, oni koji su u mirovini mogu imati i svoju domaću radinost, a mogu i otvoriti obrt ili firmu. Ipak, u potonjem slučaju će im mirovina biti stavljena u mirovanje, sve dok rade na puno radno vrijeme i prijavljeni su u obvezno osiguranje.

Starija ženska osoba sjedi za stolom uz laptop i papire

Rad u uredu | Foto: Pexels, RDNE Stock project

Neki umirovljenici rade jer moraju, dok neki jer žele. Upravo potonji u mirovini možda žele otvoriti obrt ili firmu, a ovdje je važno znati nekoliko stvari.

Više od 31.000 umirovljenika radi: U ovih pet djelatnosti zaposleno ih je 65 posto

Treba plaćati doprinose, a mirovina se stavlja u mirovanje

Firmu ili obrt mogu otvoriti osobe svih dobnih skupina. Tako i oni u mirovini mogu stvoriti svoj posao iz nule, ali prije toga trebaju znati nekoliko stvari. Prije svega, kada umirovljenik obavlja djelatnost za koju je propisano obvezno osiguranje, mora se ponovno prijaviti u osiguranje i plaćati doprinose, kako se navodi u Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Ovo ujedno znači i da će se u periodu kada umirovljenik ima svoj obrt ili firmu, u kojoj radi na puno radno vrijeme, obustaviti i isplata mirovine. Njihova će mirovina biti stavljena u mirovanje, a ponovno će se isplaćivati nakon prestanka osiguranja. Umirovljenici koji imaju obrt trenutno ne mogu raditi na pola radnog vremena, o čemu smo pisali ovdje.

Ipak, umirovljenici koji rade na pola radnog vremena, a nemaju svoj obrt ili firmu, dobivaju i mirovinu. Treba imati na umu da dodatni trošak može biti ako iznos mirovine bude veći od 560 eura. Tako u našoj zemlji porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika, kako su nam za ovaj tekst otkrili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Izrađivanje nakita rukama
Domaća radinost: Što je i kako se prijaviti za ovu djelatnost?

Evo kada se mirovina ne obustavlja

Ipak, u pojedinim slučajevima djelatnosti se mirovina ne obustavlja. To se odnosi na umirovljenike koji počnu obavljati djelatnosti od kojih ostvaruje drugi dohodak, odnosno obavlja drugu djelatnost (npr. naknade prema ugovoru o djelu, autorski honorari i slično), djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i iznajmljivanje nekretnina i pokretnina, kako se navodi u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Tu spadaju i djelatnost domaće radinosti i slobodnog zanimanja. Više o tome kako ih možete prijaviti i što sve uključuju ove djelatnosti smo pisali ovdje. U Splitu smo sreli umirovljenicu Editu koja izrađuje vezove narodnih nišnji na razne predmete, a koja ima domaću radinost pa nam je u ovom tekstu iz prve ruke ispričala kako to zapravo izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap