U Koprivnici se gradi Centar za pomoć u kući koji se otvara u svibnju, donosimo sve detalje

Ana Kanazir
12. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U Koprivnici se gradi Centar za pomoć u kući, EU projekt vrijedan 1,98 milijuna eura. U Centru će se nalaziti pučka kuhinja, prostor za rad gerontodomaćica, ali i prihvatilište za beskućnike. Paralelno s radovima se održavaju i edukacije projektnog tima i zaposlenika Gradskog društva Crvenog križa, a početak rada Centra se očekuje u svibnju ove godine. Sve detalje nam je otkrila voditeljica projekta i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Adela Sočev.

Zgrada budućeg Centra za pomoć u kući u Koprivnici

Centar za pomoć u kući Koprivnica | privatna arhiva

Centar za pomoć u kući Koprivnica gradi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, dok su partneri Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Nalazit će se u Herešinskoj ulici, na zemljištu koje je Grad darovao Crvenom križu, dok je sam projekt Centra odobren u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te su za njega dodijeljena bespovratna sredstva.

Centar za pomoć: Grade zgradu za beskućnike, starije i umirovljenike

Centar će imati mnoge pogodnosti

Poznato je kakav će biti raspored prostorija, ali i što će se sve nalaziti unutar Centra. Tako će u prizemlju biti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i dnevni boravak za umirovljenike. Na katu će biti prihvatilište za beskućnike i uredski prostor, ali i skladište za hranu s hladnim komorama.

– Pučka kuhinja će biti opremljena profesionalnim uređajima i povećati kapacitete za pripremu do 300 obroka dnevno, a uz nju će biti smještena blagovaonica za korisnike, otkrila nam je voditeljica projekta.

Kao što smo već pisali ovdje, cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu, a to će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom prevencije institucionalizacije.

zgrada budućeg centra za pomoć u kući u Koprivnici

Centar za pomoć u kući Koprivnica | privatna arhiva

Radovi su pri kraju, a nabavljat će se i nova vozila

Radovi su počeli u studenome 2021. godine, a do sada je obavljen veliki dio. Tako je izvođač radova, tvrtka MOD d.o.o., izgradio betonske deke, vanjske zidove, izvedeni su zidarski i betonski radovi u prizemlju pa potom i na katu, a završeno je i krovište. Betonirana je terasa objekta, u zgradi su napravljeni pregradni zidovi i instalacije vodovoda i odvodnje, postavljene su instalacije struje, a postavljeno je i podno grijanje te uređeno pročelje zgrade.

Na zgradi je napravljena izolacija na krovu, postavljeni su prozori i vrata, završeni su armirano-betonski radovi na skladištu i postavljen je krov. Kako nam je rekla Adela Sočev, unutar zgrade na obje etaže rade se instalaterski radovi, struja, voda i odvodnja i izravnavaju se zidovi. Napravljena je odvodnja oko zgrade, kao i dio ograde, a u tijeku su pripremni radovi okoliša. Osim toga, napravljen je i lift u zgradi.

Do kraja radova još ostaje niz unutrašnjih radova postavljanja različitih instalacija i nabava specijalizirane opreme za kuhinju i nabava namještaja. Predviđeno je i postavljanje taktilnih traka koje će olakšati kretanje slijepim i slabovidnim osobama. Također, kako nam je otkrila Sočev, do kraja projekta još predstoji i nabava novih vozila.

 

Zgrada budućeg Centra za pomoć u kući u Koprivnici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap