Blok umirovljenici zajedno: Pitanje o dodatku od 27% je klasični spin, pravo pitanje je način izračuna mirovina

Josip Mihaljević
26. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Bivša parlamentarna stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) predvođena Milivojem Špikom oglasila se po pitanju mirovinske reforme. Tvrde kako su priče o dodatku od 27% spin vladajućih, a da je pravo i neodgovoreno pitanje način izračuna mirovina.

milivoj špika

Foto: Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a | Youtube screenshot

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, Milivoj Špika oglasio se o nadolazećoj mirovinskoj reformi.

Kako je  moguće da umirovljenik s 40 godina staža i 65 godina života kroz mirovinu dobije između četvrtine i trećine od onog iznosa što je kroz radni vijek uplaćivao u mirovinske fondove?

Tako otprilike glasi glavno pitanje Bloka umirovljenici zajedno, koji su na svojim stranicama objavili njihovu reakciju na nadolazeću mirovinsku reformu.

Njihovo priopćenje povodom mirovinske reforme prenosimo u cijelosti:

Mirovinska reforma ili samo još jedna prevara?

Mirovinska reforma koja u fokus stavlja priču o 27%. dodatka koji je još 2012. postao sastavni dio mirovine je klasičan spin i služi za odvraćanje pozornosti sa pravog pitanja, a to je način izračuna mirovina…. Dok se građani zabavljaju oko toga tko sve ima ili nema pravo na navedeni dodatak kombinirajući to sa 1. i ili 2. stupom događa se ono što očito svima prolazi ispod radara, a to je činjenica da su mirovine bez ikakvog opravdanog razloga svakom slijedećom godinom sve manje. Nesporna činjenica je da sredstva koja je netko uplaćivao u mirovinske fondove svakim danom sve manje utječu na visinu mirovina onoga tko je uplaćivao, a to nikako ne bi smjelo biti tako.

Kako se svi volimo pozivati na EU standarde i načela onda nije zgorega podsjetiti ministra Pavića i Vladu na 15. načelo europskog stupa socijalnih prava u kojem se navodi da umirovljeni radnici i samozaposleni imaju pravo na mirovinu koja odgovara njihovim doprinosima i čini primjeren dohodak. Sukladno navedenom logično je upitati kako je to moguće i čime se može opravdati da osiguranik sa punim radnim stažom od 40 godina i 65 godina života kroz mirovinu dobije tek između četvrtine i trećine od onoga što je kroz radni vijek uplaćivao u mirovinske fondove.

Ako osiguranik svoju mirovinu koju će primati od navršenih 65 godina života po sadašnjim izračunima zaradi već i sa nešto manje od 20 godina staža, a jednostavna matematika to potvrđuje, ostaje pitanje kamo to i kome odlaze sredstva osiguranika koji su u radnom odnosu proveli više od 20 godina pa sve do punog staža?? Upravo zbog ovih anomalija BUZ predlaže da se u potpunosti promijeni način izračuna mirovina na način koji bi uvažio 15. načelo europskog stupa socijalne pravde i to na način da bi se mirovina izračunavala na temelju primanja u posljednjih 10 ili 15 godina, i ista bi za puni radni staž i navršenih 65 godina života bila minimalno 80% od neto plaće osiguranika u navedenom periodu. Ovakvim načinom izračuna bi osiguraniku kroz mirovinu uz prosječni životni vijek pripalo dvije trećine od uplaćenog novca u mirovinske fondove, a državi odnosno fondovima bi još uvijek ostala najmanje jedna trećina plus sve što su zaradili koristeći novac osiguranika. Navedeno dakako podrazumijeva razdvajanje svih mirovina sukladno Zakonskoj osnovi umirovljenja, što znači i da se sve mirovine obračunate po nekom od posebnih propisa ne trebaju isplaćivati iz sredstava mirovinskih fondova.  

Tvrdnje članova Vlade RH kako za mirovine svake godine nedostaje više od 15-ak milijardi kuna je potpuno promašeno jer se time namjerno skreće pozornost sa bitnog, a to je neuvažavanje činjenice da je svaki osiguranik tijekom svog radnog vijeka izdvajao sredstva u mirovinske fondove za SVOJU mirovinu, a to znači da njegova mirovina ne treba ovisiti ni o čijoj političkoj volji, a još manje o punjenju državnog proračuna. Ono što po sadašnjem kao onom što Vlada nudi u svojoj „reformi“ nije mirovina već prije neka nedefinirana kategorija puno bliža nekom obliku socijalne pomoći no mirovina zaslužena samim uplatama u mirovinske fondove….. 

Svaki umirovljenik ima pravo na mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka, stoga se od resornog ministarstva i Vlade RH očekuje da to svojim građanima i osigura, i tu što se BUZ-a tiče nema kompromisa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap